Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Foto: Theo Snijders.

Foto: Theo Snijders

Het monument

Het verzetsgraf te Westkapelle (gemeente Veere) herbergt het stoffelijk overschot van een gefusilleerde verzetsman. Op het graf is een zerk van grijze natuursteen geplaatst.
De tekst op de zerk luidt:
'HIER RUST
ONZE GELIEFDE ZOON
BROEDER EN VERLOOFDE
JACOB BRASSER
GEB. 11 MAART 1915
GEFUSILLEERD
20 JULI 1943
PSALM 41 VERS 1.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Westkapelle (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan Jacob Brasser die op 20 juli 1943 in de strijd tegen de bezetter is gesneuveld.
Jacob 'Jaap' Brasser was werkzaam als timmerman op de scheepswerf 'de Schelde' in Vlissingen. Als dienstplichtig soldaat werd hij, na een eerste oefening in 1935 bij het Bataljon Genietroepen, in 1939-1940 gemobiliseerd in Tiel. Vanaf circa november 1941 werd hij actief in het verzet binnen de Inlichtingengroep van Van Beest in Walcheren. In mei 1942 onttrok hij zich aan de Arbeitseinsatz door onder te duiken in Middelburg. Op 13 augustus 1942 werd hij daar gearresteerd en ondergebracht in Scheveningen, Haaren en Utrecht. Hij werd ter dood veroordeeld en op 20 juli 1943 gefusilleerd op de Leusderheide.
Jacob Brasser is in 1950 postuum onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis en het Bronzen Kruis wegens: 'Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door in november 1941 als medewerker toe te treden tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland en als zodanig militaire gegevens te verzamelen en door te geven van vijandelijke kustopstellingen en van een radio-peilstation in Zeeland, totdat hij in augustus 1942 werd gevangen genomen en in juli daaraanvolgende werd gefusilleerd. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse regering.'
In Westkapelle en Middelburg zijn straten naar Jacob Brasser vernoemd.

Het verzetsgraf maakt deel uit van de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kerkeweg in Westkapelle (gemeente Veere)
Informatie afkomstig van de heer Theo Snijders.
Informatie afkomstig van de website: www.onderscheidingen.nl

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht