Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Theo van Brunschot (12-10-1987)
Onthulling: 1988
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Van Maerlant Lyceum.

Eindhoven, 'Gebroeders Hornemannmonument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Eindhoven, 'Gebroeders Hornemannmonument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)
Eindhoven, 'Gebroeders Hornemannmonument' (foto: Ars Longa Tentoonstellingen, Amsterdam)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is een gedenkzuil van Vanga-graniet. De zuil is 1 meter 47 hoog, 47 centimeter breed en 38 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'GEBROEDERS HORNEMANN PLANTSOEN

TER NAGEDACHTENIS AAN
ALLE JOODSE KINDEREN UIT EINDHOVEN
DIE DOOR VERVOLGING ZIJN OMGEKOMEN
IN DE JAREN 1940-1945'.

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers naar wie dit gedenkteken vernoemd is, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Hornemann Alexander 31-05-1936 21-04-1945
Hornemann Eduard 01-01-1933 21-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gebroeders Hornemannmonument' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan alle joodse kinderen uit de gemeente die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn vervolgd en omgebracht. Het gedenkteken is een herinnering aan en een waarschuwing tegen discriminatie en vervolging.

Het monument en het plantsoen zijn vernoemd naar twee door de bezetter opgepakte en afgevoerde Eindhovense jongens (6 en 8 jaar), die na vele omzwervingen de dood vonden in een als ziekenhuis ingericht schoolgebouw aan de Bullenhuser Damm in Hamburg.

De namen van deze twee broers luiden:

Alexander en Eduard Hornemann.

Zij waren slachtoffers van medische experimenten en werden in de nacht van 20 op 21 april 1945 (vlak voor de bevrijding) opgehangen in de kelder van de school. Achttien andere kinderen uit Frankrijk, België en Nederland was eenzelfde lot toebedeeld.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1988.

Bronnen

  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven - 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994).
Voor meer informatie
  • Beeldenboek Eindhoven van Jenneke Lambert en Peter Thoben (Gemeente Eindhoven en Museum Kempenland, 2001);
  • Günther Schwarberg: Der SS-Arzt und die Kinder vom Bullenhuser Damm (Göttingen, Steidl Verlag, 1988).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht