Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Frans van der Ven
Onthulling: 1990
Adopteer dit monument.

Oxe, monument op landgoed 'De Oxerhof' (foto: F. Loggen)
Oxe, monument op landgoed 'De Oxerhof' (foto: Frans van der Ven)
Oxe, monument op landgoed 'De Oxerhof' (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op landgoed 'De Oxerhof' nabij Oxe (gemeente Deventer) is een bronzen beeld van twee staande vrouwenfiguren, geplaatst op een voetstuk. De achterste vrouw legt haar handen bemoedigend op de hangende schouders van de voorste vrouwenfiguur. Achter het beeld staat een betonnen gedenkmuur met bronzen letters. Het gedenkteken is in een bloemenperk geplaatst. Het beeld is 1 meter 40 hoog.

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'MOGEN ZIJ EEN LEVEND TEKEN BLIJVEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Brakel Gerrit 09-06-1916 05-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op landgoed 'De Oxerhof' nabij Oxe (gemeente Deventer) is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsmensen die hier op 8 april 1945 door leden van de S.D. en S.S. zijn omgebracht. In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog gebruikte de bezetter het landgoed als gevangenis. Toen de Canadezen in aantocht waren, werd vanuit Deventer besloten de tien gevangen verzetsmensen te fusilleren.

Onder hen waren drie joodse medeburgers, hun namen luiden:

Jacob Ehrenreich, Hein Joseph Lindemann en Valk van Spiegel.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting School voor Filosofie in Amsterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1990.

Locatie
Landgoed 'De Oxerhof' ligt in het bos nabij Oxe, ten zuiden van Deventer.

Bronnen

  • De heer F. Loggen uit Diepenveen;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

Deventernaar | 5 mei 2017

Bekend is dat de laatste tien gevangenen vlak voor de bevrijding gruwelijk werden gemarteld en hun eigen graf moesten graven. Maar er gebeurde op deze plek veel meer dat het daglicht niet verdraagt. Zie artikel:
href='http://www.destentor.nl/deventer/spionnenschool-oxerhof-verbergt-duistere-geheimen~acee361f/' rel='nofollow'http://www.destentor.nl/deventer/spionnenschool-oxerhof-verbergt-duistere-geheimen~acee361f/