Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op landgoed 'De Oxerhof' nabij Oxe (gemeente Deventer) is een bronzen beeld van twee staande vrouwenfiguren, geplaatst op een voetstuk. De achterste vrouw legt haar handen bemoedigend op de hangende schouders van de voorste vrouwenfiguur. Achter het beeld staat een betonnen gedenkmuur met bronzen letters. Het gedenkteken is in een bloemenperk geplaatst. Het beeld is 1 meter 40 hoog.

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'MOGEN ZIJ EEN LEVEND TEKEN BLIJVEN.'

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die met dit gedenkteken herdacht worden, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

De geschiedenis

Het monument op landgoed 'De Oxerhof' nabij Oxe (gemeente Deventer) is opgericht ter nagedachtenis aan tien verzetsmensen die hier op 8 april 1945 door leden van de S.D. en S.S. zijn omgebracht. In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog gebruikte de bezetter het landgoed als gevangenis. Toen de Canadezen in aantocht waren, werd vanuit Deventer besloten de tien gevangen verzetsmensen te fusilleren.

Onder hen waren drie joodse medeburgers, hun namen luiden:

Jacob Ehrenreich, Hein Joseph Lindemann en Valk van Spiegel.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting School voor Filosofie in Amsterdam.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1990.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Landgoed ‘De Oxerhof’ ligt in het bos nabij Oxe, ten zuiden van Deventer.

Bronnen

  • De heer F. Loggen uit Diepenveen;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Deventernaar | 05 mei 2017

Bekend is dat de laatste tien gevangenen vlak voor de bevrijding gruwelijk werden gemarteld en hun eigen graf moesten graven. Maar er gebeurde op deze plek veel meer dat het daglicht niet verdraagt. Zie artikel:

href='http://www.destentor.nl/deventer/spionnenschool-oxerhof-verbergt-duistere-geheimen~acee361f/' rel='nofollow'http://www.destentor.nl/deventer/spionnenschool-oxerhof-verbergt-duistere-geheimen~acee361f/


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents