Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 29 november 2003
Adopteer dit monument.

Breugen, 'Pinpoint-monument' (Foto: Vereniging Dragers Bronzen Leeuw en Bronzen Kruis)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Pinpoint-monument in Beugen (gemeente Boxmeer) bestaat uit een ronde sokkel waarin en waarlangs 180 maaskeien zijn verwerkt. Op de sokkel is een plaquette bevestigd met daarop een tekst en twee gemeentelijke wapens. Bovenop de sokkel bevindt zich een grote kei. Bovenop deze kei staat een gietijzeren kolom, die in het begin van de vorige eeuw in Beugen dienst heeft gedaan als lantaarnpaal voor een carbidlamp. Het bijna vijf meter hoge gedenkteken wordt bekroond met een roestvrijstalen afbeelding van een dalende parachute in een door sterren en opkomende maan enigszins verlichte nacht. Het bovenstuk is uitgevoerd als windvaan.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

"ZIJ SPRONGEN IN DE NACHT"
19/20-O9-1943
SQUADRON: 161
TYPE: HALIFAX
PILOOT: FLIGHT OFFICER BELL
CODE: ST. GEORGE (PIET HOEKMAN)
ST. PATRICK (BRAM GRISNIGT)

BELL RAPPORTEERDE IN ZIJN LOGBOEK:
OM 0.1.17 UUR BIJ HET DOEL AANGEKOMEN
"PINPOINT" HERKEND DOOR DE BOCHT IN DE
RIVIER EN HET DORP TEN ZUIDEN DAARVAN.
TWEE AGENTEN EN EEN PAKKET GEDROPT.
"PINPOINT BEUGEN"

DIT GEDENKTEKEN IS EEN ERESALUUT AAN:
DE GEHEIM AGENTEN
PIET HOEKMAN EN BRAM GRISNIGT,
MARIUS VERDIJK, HOOFD VAN DE LUCHTWACHT,
ZIJN MEDEWERKERS
MARINUS RAAF EN JAN HUIBERS,
DE FAMILIE HURKENS,
MINA VAN KEMPEN-VAN VONDEREN EN DE
FAMILIE BEUVINK UIT ESCHAREN (CONTACTADRES AGENT)

VOOR HUN - ONDER DE MEEST GEVAARVOLLE
OMSTANDIGHEDEN - MOEDIG EN BELEIDVOL
HANDELEN BIJ DEZE DROPPING.'

Symboliek
De 180 maaskeien staan symbool voor de 180 geheim agenten die in de Tweede Wereldoorlog boven Nederland zijn gedropt. De grote kei geeft de verbondenheid van Beugen aan met de Maas en verbeeldt de inzet voor de goede zaak van ieder die bij deze dropping betrokken was. De kolom symboliseert de hulp die veel landbouwers boden aan onderduikers. De roestvrijstalen parachute duidt op de landing van Piet Hoekman en Bram Grisnigt in Beugen. Tot slot is de windvaan ook symbolisch: het welslagen van de missie van geheimagenten was mede afhankelijk van de windrichting.

Wijziging
In september 2014 is het monument enkele honderden meters verplaatst naar een zichtbaardere plaats.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Grisnigt Reijer Abraham 26-01-1923 11-01-2019

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Pinpoint-monument in Beugen (gemeente Boxmeer) is opgericht ter herinnering aan de dropping van twee geheim agenten: Bram Grisnigt en Piet Hoekman, en hun zendapparatuur. Ook herinnert het aan de moed van de Beugenaren, die bereid waren hun leven in de waagschaal te stellen: Marius Verdijk en zijn helpers M. Raafs en J. Huibers van het verzet, familie Hurkens en mw. van Kempen-van Vonderen. Het is tevens een eerbetoon aan alle geheim agenten en hun helpers van het verzet.

In de nacht van 19 op 20 september 1943 om kwart over een, ronkt een Halifax-bommenwerper laag over Beugen. Drie parachutes vallen uit het toestel, half Beugen wordt wakker. Het is een dropping zoals regelmatig boven Nederland plaatsvond: veelal jonge Engelandvaarders, die als geheim agent met zendapparatuur, in opdracht van Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen werden neergelaten om contact te maken met het verzet.

Eén van de geheim agenten, Bram Grisnigt zegt hierover: 'Terwijl wij snel omlaag zweefden zagen wij, in het maanlicht, de kleine parachute met onze koffers achter een hoge heg verdwijnen. Wat te doen, net geland en nu al in een crisissituatie. Weggaan zonder koffers, waarin onze seintoestellen zaten, was hetzelfde als een mislukte missie. Wij besloten tot het einde te gaan, trokken onze revolvers en slopen richting heg, waar wij vier mannen aantroffen die zich over onze koffers hadden ontfermd. Het bleken 'goede' Nederlanders te zijn. Zij vertelden dat wij ons in de buurt van het dorpje Beugen bevonden. We namen onze spullen in ontvangst en verdwenen snel in de duisternis. De volgende ochtend bereikten wij ons contactadres, de familie Beuvink in Escharen (20 kilometer van Beugen). Enkele dagen later vertrokken wij naar onze standplaatsen; Piet naar Den Haag, ik naar Amsterdam. In de daarop volgende weken werd intensief gewerkt. De verbinding met Engeland was tot stand gekomen en liep uitstekend. Het telegramverkeer steeg gestaag.'

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité 'Pinpoint', met A.J. Meulensteen als initiatiefnemer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 2003 door burgemeester K. van Soest van de gemeente Boxmeer en mevrouw Gerhardine Verdijk-Janszen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de nabijheid van de oude landingsplek, net buiten het dorp Beugen (gemeente Boxmeer).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.