Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 13 oktober 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Beatrixschool.

Harfsen, verzetsgraf (Foto: Gemeente Lochem)
Harfsen, verzetsgraf (Foto: Gemeente Lochem)
Harfsen, verzetsgraf (Foto: Gemeente Lochem)
Harfsen, verzetsgraf (Foto: Gemeente Lochem)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsgraf in Harfsen (gemeente Lochem) bestaat uit een grafzerk van witte natuursteen geplaatst, omgeven door een groen ijzeren hek. Op de linker- en rechterhelft van de steen is in reliëf een heraldisch wapen aangebracht. Achter het graf is een vlaggenmast geplaatst. Rechts van het grafmonument is een informatiepaneel geplaatst.

Teksten
De tekst op de linkerhelft luidt:

'YNZE DIKKERBOOM
GEB. TE OUDEHASKE
10 AUG. 1914
GEVALLEN 14 OCT. 1944.'

De tekst op het middelste deel luidt:

'ZIJ STIERVEN
VOOR
HET VADERLAND.'

De tekst op de rechterhelft luidt:

'CHRISTINE VAN HEESCH
GEB. TE ARNHEM
18 JAN. 1915
GEVALLEN 14 OCT. 1944.'

De tekst op het informatiepaneel luidt:

'GRAF VAN YNZE DIKKERBOOM EN CHRISTINE VAN HEESCH.

OP DE PLAATS VAN DIT GRAF WAS TIJDENS DE TWEEDE WERELDOORLOG EEN SCHUILPLAATS VOOR ONDERDUIKERS.
ER WAS PLAATS VOOR 7 MENSEN (ZIE TEKENING). ER LAG STRO OP DE GROND EN OP DE INGANG WAS EEN DEN GEPLAATST.
YNZE WAS LEIDER VAN DE KNOKPLOEG IN HARFSEN-GORSSEL.
IN DE VROEGE MORGEN VAN 14 OKTOBER 1944 WERD DE HIER NABIJ GELEGEN BOERDERIJ VAN GERRIT STAGMAN (HET ZONNENBERG) WAAR ZICH EEN GROOT AANTAL ONDERDUIKERS BEVOND, OMSINGELD, LEEGGEROOFD EN IN BRAND GESTOKEN. GERRIT SLAGMAN WERD MET EEN GROOT AANTAL ONDERDUIKERS GEARRESTEERD EN AFGEVOERD.
VERVOLGENS GING MEN OP WEG NAAR DEZE PLEK.
IN DE TUSSENTIJD WAARSCHUWDE CHRISTINE, KOERIERSTER EN VRIENDIN VAN YNZE, DE BÉWONERS VAN DIT BOS.
YNZE VERTROUWDE VOLKOMEN VEILIG TE ZIJN IN DIT GOED GECAMOUFLEERDE HOL.
ZEKER IN HET GEHEIME DERDE COMPARTIMENT WAARIN HIJ EN CHRISTINE ZICH VERBORGEN HADDEN MET BELANGRIJKE SPULLEN EN DOCUMENTEN.
DE LANDWACHTERS, SD-ERS EN SS-ERS HEBBEN DE INGANG WEL GEVONDEN, MAAR NIET HET DERDE COMPARTIMENT. BIJ HUN VERTREK GOOIDEN ZE HANDGRANATEN IN HET HOL, HIERDOOR EN DOOR EXPLODERENDE MUNITIE ZIJN YNZE DIKKERBOOM EN CHRISTINE VAN HEESCH OM HET LEVEN GEKOMEN.
EIND APRIL 1945 ZIJN DE STOFFELIJKE RESTEN OP DEZE PLAATS HERBEGRAVEN.
OP 13 OKTOBER 1945, IN AANWEZIGHEID VAN 400 FAMILIELEDEN, VRIENDEN EN OMWONENDEN IS DE GRAFSTEEN ONTHULD, WAARMEE DIT DE OFFICIËLE RUSTPLAATS WERD.'

Hieronder is een doorsnede van het onderduikershol aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsgraf in Harfsen (gemeente Lochem) herinnert aan Ynze Dikkelboom en Christine van Heesch die hier op 14 oktober 1944 zijn gesneuveld. Het onderduikershol waarin zij verscholen zaten, werd door de bezetter vernietigd.

In de vroege morgen van 14 oktober 1944 werd de nabijgelegen boerderij van Gerrit Slagman (De Zonnenberg) omsingeld, leeggeroofd en in brand gestoken door landwachters, SD-ers en SS-ers. Gerrit Slagman werd samen met een groot aantal onderduikers gearresteerd en afgevoerd. Daarna ging men op weg naar het ondergrondse hol. De Arnhemse Christine van Heesch was de troepen te snel af. De koerierster en vriendin van Ynze rende naar het onderduikadres om hem te waarschuwen. Beiden vertrouwden erop veilig te zijn in het goed gecamoufleerde hol, zeker in het geheime derde compartiment waarin Ynze en Christine zich verborgen hadden met belangrijke spullen en documenten. De ingang is wel gevonden (verraad? ) maar niet het derde compartiment. Bij hun vertrek werden handgranaten in het hol gegooid. Hierdoor zijn beide jongelingen gestikt en verbrand. Eind april 1945 zijn de stoffelijke resten herbegraven op de plek van het monument.

Onthulling
Het monument is onthuld op 13 oktober 1945, in aanwezigheid van 400 nabestaanden en omwonenden.

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Schepersweg in Harfsen (gemeente Lochem).

Bron

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Nel Oolman | 4 mei 2020

Wij zullen nooit vergeten, wat ze voor onze vrijheid hebben gedaan.

Wim Oolman | 4 mei 2020

Bedankt!

M.Krol | 1 mei 2020