Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Werkgroep joodse geschiedenis Zaanregio, Firma Baumann
Onthulling: 28 april 2005
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument aan woonhuis Zuideinde (foto: Pim Ligtvoet)
Fajga Rozenszajn-Korn met twee buurkinderen in de zomer van 1940 of 1941 (bron: Werkgroep joodse geschiedenis Zaanregio)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan woonshuis Zuideinde in Amsterdam is een bronzen plaquette. De gedenkplaat is 60 centimeter hoog, 40 centimeter breed en 2 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'OP ZUIDEINDE 443 WOONDEN DERTIG VAN DE 75 JOODSE VLUCHTELINGEN
DIE TUSSEN 1933 EN 1939 DUITSLAND, POLEN EN OOST-EUROPA
NAAR DEZE BUURT EN OOSTZAAN KWAMEN, OP DE VLUCHT VOOR HET NAZI-BEWIND.
ZIJ VONDEN HIER TIJDELIJK ONDERDAK.

SOMMIGEN VERLIETEN NEDERLAND OP TIJD,
ANDEREN OVERLEEFDEN KAMPEN EN VERVOLGING NIET.
EEN KIND WAS ONDERGEDOKEN IN DEZE OMGEVING.
GEDENKT HEN EN DIE HEN HELPEN.

28 APRIL 2005.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan woonhuis Zuideinde in Amsterdam herinnert aan de circa 75 joden die uit angst voor vervolging Duitsland, Polen en Oost-Europa tussen 1933 en 1939 waren ontvlucht en in deze buurt en Oostzaan onderdak vonden. Dertig van hen verbleven op het Zuideinde 443. Ruim de helft, 46 personen, heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd.

Mevrouw Fajga Rozenszajn (Pabianice, 10 mei 1906) was een Duits migrante die samen met haar zoontje Leo Mozes Rozenszajn (Duisburg, 13 maart 1935) ook in Zuideinde 443 zat ondergedoken. Zij hebben beiden de oorlog niet overleefd. Leo werd op 7 juli 1944 in Auschwitz vermoord. De sterfdatum en sterfplaats van Fajga zijn niet bekend.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het gedenkteken was 60 jaar bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 2005 door de heer Rob Post, voorzitter Stadsdeel Amsterdam Noord, en de heer Hartog Streim, nabestaande. Aan de onthulling ging een korte toespraak vooraf door Rob Post, door Hartog Streim, zoon van manufacturier en Oostzaans vluchteling (1933-1942) Isaak Streim; en door Tjitske Boomsma, huidige bewoner van het huis.

Locatie
Het monument is aangebracht op de zijgevel van het woonhuis Zuideinde, hoek Jacob Honigstraat in Stadsdeel Amsterdam-Noord (gemeente Amsterdam).

Bronnen

  • Werkgroep joodse geschiedenis Zaanregio;
  • 40-45 in Noord - Herinneringen in Amsterdam-Noord aan de bezetting van Pieter Roemer (Stadsdeel Amsterdam Noord, 2005).
http://www.profor.nl/

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.