Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: Federico Antonio Carasso (1899-1969)
Onthulling: 30 december 1950
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Christiaan Huygens College.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Eindhoven is een bronzen sculptuur van een liggende vrouwenfiguur, geplaatst op een granieten muur.

Tekst
De tekst op de muur luidt:

'1940 - AAN ONZE GEVALLENEN - 1945'.

Op de muur zijn tevens de namen van vele oorlogsslachtoffers aangebracht.

Wijziging
In 2009 wordt het monument verplaatst vanwege de aanleg van een busbaan. Het krijgt een nieuwe plek op een nieuw pleintje een stukje verder op het terrein.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan vier werknemers van Philips die door de bezetter werden gefusilleerd. Zij hadden met vele anderen het werk neergelegd als spontaan protest tegen de deportatie van joodse collega's. Ook worden met dit gedenkteken andere slachtoffers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 december 1950.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Philipscomplex, gevestigd aan de Glaslaan te Eindhoven. Het terrein is afgesloten en niet toegankelijk voor publiek.

Bronnen

  • Gemeente Eindhoven;
  • Monumenten die tot denken en herdenken stemmen. 1944-1994: Eindhoven - 50 jaar bevrijd. Vrede, vrijheid, dankbaarheid. (Gemeente Eindhoven, 1994);
  • Oorlogsmusea.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht