Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Moordrecht, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Moordrecht)
Moordrecht, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Moordrecht)
Moordrecht, oorlogsmonument (Foto: Gemeente Moordrecht)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is een gedenkmuur van rode baksteen, met drie ingemetselde plaquettes.

Teksten
De tekst op de linker plaat luidt:

'HOUDT DAN HET DIEPST
VAN UW GEDACHTENIS.'

De tekst op de middelste plaat luidt:

'TER
HERINNERING
AAN
DE JAREN
1940-1945.'

De tekst op de rechter plaat luidt:

'AAN HEN DIE VOOR
VRIJHEID ALLES GAVEN.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Moordrecht (gemeente Zuidplas) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Bron
Gemeente Moordrecht.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht