Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Adopteer dit monument.

Tuitjenhorn, monument voor Simon Kruijer (foto: Dhr. J. Beemsterboer)
Simon Kruijer (bron: Historische Vereniging Harenkarspel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Simon Kruijer in Tuitjenhorn (gemeente Schagen) is een plaquette van witte natuursteen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN
SIMON KRUIJER
GEVALLEN VOOR HET VADERLAND
PINKSTEREN 1940.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Kruijer Simon Petrus 18-10-1907 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Simon Kruijer in Tuitjenhorn (gemeente Schagen) is opgericht ter nagedachtenis aan de militair die op 12 mei 1940 in de strijd tegen de bezetter op de Grebbeberg bij Rhenen is gesneuveld. Hij ligt begraven op het Militaire Ereveld te Rhenen.

Simon Kruijer werd geboren op 18 oktober 1907 in Tuitjenhorn en woonde in Kalverdijk. Hij trouwde niet al te jong met Guurtje Spaans en woonde met haar in het huisje, nu Kalverdijk 105. Breed hadden ze het niet, want Simon was tuinder zonder een eigen bedrijf. Hij werkte voor anderen, meestal in de buurt, soms ook verderop. Kort na elkaar kreeg het echtpaar twee jongens, Rein en Jan.

In 1939 werd Kruijer in het kader van de mobilisatie onder dienst geroepen. Bij de Duitse inval in mei 1940 was hij gestationeerd op de Grebbeberg, aan de zuidgrens van Utrecht en Gelderland. Daar brandde de oorlog in alle hevigheid los. Ondanks een grote troepenovermacht slaagden de bezetter er niet in de Grebbeberg te veroveren. Toen op 15 mei 1940 de capitulatie volgde werd al gauw bekend dat het er in die buurt erg aan toe was gegaan. Guurtje vreesde het ergste. Iedereen kwam thuis behalve Simon. Ze hoopte dat hij krijgsgevangen was genomen en haar familie bood aan de krijgsgevangenkampen na te pluizen. Tot de pastoor het pad op kwam met de boodschap dat Simon op eerste Pinksterdag, op 12 mei 1940 gesneuveld was. Simon was 32 jaar oud.

Locatie
De gedenkplaat is ingemetseld in de buitenmuur, bij de hoofdingang van de R.K. Kerk in Tuitjenhorn (gemeente Schagen).

Bron
Historische Vereniging Harenkarspel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.