Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Geallieerde militairen, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Ontwerper: Cees Verhagen
Onthulling: 19 september 2004
Adopteer dit monument.

Someren, 'Vandaag heeft veel van gisteren' (foto: Gemeente Someren)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Vandaag heeft veel van gisteren' in Someren is een zwart marmeren gedenksteen, bestaande uit vijf aan elkaar gekoppelde zuilen. Op vier van deze zuilen liggen bronzen gedenkplaten die gebroken zijn. De linkerzuil bevat een bronzen schild met in reliëf een Nederlandse soldaat in gevechtstenue. Ook zijn op het schild twee heraldische wapens aangebracht.

Teksten
De tekst op de voorzijde van het monument luidt:

'VANDAAG
HEEFT VEEL
VAN
GISTEREN

VOOR HEN DIE OMKWAMEN
DOOR OORLOGSGEWELD
EN
ONVERDRAAGZAAMHEID.'

De tekst op de achterzijde van het monument luidt:

'WIE NIET GEDENKT EN WIL OMKIJKEN,
WEET OOK NIET WAAR HIJ NAAR TOE WIL.'

De tekst op het schild aan de linkerzijde van het monument luidt:

'1945-1950

NEDERLANDS INDIË

23-7-1925 J.A. SONNEMANS 3-1-1947 +
25-5-1928 J.M. V.D. BOMEN 24-10-1948 +
21-11-1928 W.A. V.D. MOOSDIJK 22-12-1948 +
28-5-1928 H.P. SWINKELS 19-6-1949 +
19-10-1925 J. DONKERS 26-6-1949 +
13-3-1927 W.J. MAAS 27-6-1949 +
21-6-1927 G.M.F.J. MUTSERS 9-7-1949 +.

ZIJ KEERDEN NIET TERUG.'

De tekst op de rechterzijde van het monument luidt:

'SOMERENSE SLACHTOFFERS WOII

G.C. AARTS A. DE BODT F. VAN DE BOGAART W. BOTS-HARKS H. VAN BREE-VAN HORRIK J.P. VAN DOORN H. DRIESSEN P.N. VAN EIJK H. FRENKEN A.M. DE GIT-VAN ENGELEN Q DE GIT W.H. HOEBEN J. KEIJSERS J.M. KUSTERS-BROUWERS L.G. VAN DE LAAR J. LEMMEN W. LEMMEN C. VAN ROOIJ J.TH.E. ROOIJMANS P.J.C. SMULDERS, BURGEMEESTER H. VAN DE VOORT M. VOSSEN J.J.G. VOSSEN P.TH. VOSSEN.'

Symboliek
De vijf gekoppelde zuilen symboliseren de vijf oorlogsjaren en de vijf nationaliteiten van de geallieerden. De gebroken gedenkplaten staan symbool voor de levens van de oorlogsslachtoffers die abrupt beëindigd zijn. De vijfde zuil verbeeldt de toekomst; laat deze plaat niet breken. Verdraagzaamheid is het begin van vrede en vrijheid. Ook nu moet men alert zijn op tekenen in de samenleving die onze vrijheid en tolerantie in gevaar brengen.

Op de zijkant van de linkerzuil is het monument van de Stichting Oud-Indiëgangers geïntegreerd. Dit bronzen schild werd in 1998 op de gevel van het gemeentehuis geplaatst bij de vijftigste verjaardag van het besluit van de Nederlandse regering om militair op te treden in Nederlands-Indië.

Wijzigingen
Het bronzen schild bevond zich oorspronkelijk op de gevel van het gemeentehuis aan de zijde van de Dorpsweg. Het werd daar in 1998 geplaatst ter gelegenheid van het 50ste jubileum van het besluit van de Nederlandse regering om militair op te treden in het voormalige Nederlands-Indië.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Aarts Gordina Catharina 27-10-1888 08-03-1943

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Vandaag heeft veel van gisteren' in Someren is opgericht ter nagedachtenis aan alle plaatsgenoten die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen, aan alle mensen die gedurende de Tweede Wereldoorlog op Somerens grondgebied zijn gesneuveld en aan alle Somerense soldaten die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 19 september 2004.

Locatie
Het monument is geplaatst voor het gemeentehuis, gevestigd aan het Wilhelminaplein te Someren.

Bron
Informatie afkomstig van de gemeente Someren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Hilke Stienen | 28 april 2020