Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard) is een bronzen beeldengroep van drie staande vrouwenfiguren die over een glazen muur heenkijken. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog, 90 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de glazen muur is een uitspraak die in 1935 is gedaan door de toenmalige dominee in Ammerstol, ds. J.B.Th. Hugenholtz (oprichter van de vereniging ‘Nooit meer oorlog’, omstreeks 1920).

De tekst luidt:

‘DE OORLOG WORDT NIET DOOR DE WAPENS
DOCH DOOR DE MENSEN GEVOERD.’

Oprichting
Het monument is door de nabestaanden uitgekozen uit een aantal ontwerpen die kunstenares Ineke van Dijk heeft gemaakt. De nabestaanden zagen hierin de symboliek van drie vrouwen die wachten op de thuiskomst van hun dierbaren. Deze waren gedwongen om hun dorp te verlaten en zij zouden nooit meer terug komen.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medeburgers die in 1943 als dwangarbeider in Duitsland zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Arie Matthijs de Jong (geb. 8-03-1921, overl. 30-11-1943) en Jan Ooms (geb. 7-10-1920, overl. 21-10-1943).

Arie Matthijs de Jong was timmerman van beroep en ging in 1942 in Zeeland werken aan het bouwen van bunkers. Hij werd te werk gesteld in een ijzergieterij in Dortmund. Hij verbleef daar, tezamen met landgenoten, Polen, Russen en Fransen onder zeer slechte omstandigheden. Hij stierf aan een verwaarloosde blindendarmontsteking. Jan Ooms was houtbewerker bij Bouter in Bergambacht. Hij is in Keulen overleden.

Hun lichamen hebben een laatste rustplaats gekregen op het Nederlandse ereveld in Düsseldorf.

Oprichting
De reden van de oprichting van het gedenkteken was dat de oorlogsslachtoffers in Bergambacht wel op een monument staan, maar deze twee mannen niet. Dit komt mede door de gemeentelijke herindeling in 1985, waarbij de gemeente Ammerstol bij de gemeente Bergambacht is gevoegd en om de gelijkheid in de gemeente te waarborgen heeft een groep nabestaanden zich hard gemaakt om op de Algemene begraafplaats een monument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 2003 door burgemeester mr. J.H. Oosters.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Achterweg t.o. nummer 2, te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Gemeente Bergambacht;
  • Krantenartikel Goudsche Courant van 1 december 2003;
  • Krantenartikel Postiljon van 3 december 2003.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents