Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ineke van Dijk (1940)
Onthulling: 29 november 2003
Adopteer dit monument.

Ammerstol, monument op de Algemene begraafplaats (foto: Gemeente Bergambacht)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Algemene begraafplaats te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard) is een bronzen beeldengroep van drie staande vrouwenfiguren die over een glazen muur heenkijken. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog, 90 centimeter breed en 60 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de glazen muur is een uitspraak die in 1935 is gedaan door de toenmalige dominee in Ammerstol, ds. J.B.Th. Hugenholtz (oprichter van de vereniging 'Nooit meer oorlog', omstreeks 1920).

De tekst luidt:

'DE OORLOG WORDT NIET DOOR DE WAPENS
DOCH DOOR DE MENSEN GEVOERD.'

Oprichting
Het monument is door de nabestaanden uitgekozen uit een aantal ontwerpen die kunstenares Ineke van Dijk heeft gemaakt. De nabestaanden zagen hierin de symboliek van drie vrouwen die wachten op de thuiskomst van hun dierbaren. Deze waren gedwongen om hun dorp te verlaten en zij zouden nooit meer terug komen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Algemene begraafplaats te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard) is opgericht ter nagedachtenis aan twee medeburgers die in 1943 als dwangarbeider in Duitsland zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Arie Matthijs de Jong (geb. 8-03-1921, overl. 30-11-1943) en Jan Ooms (geb. 7-10-1920, overl. 21-10-1943).

Arie Matthijs de Jong was timmerman van beroep en ging in 1942 in Zeeland werken aan het bouwen van bunkers. Hij werd te werk gesteld in een ijzergieterij in Dortmund. Hij verbleef daar, tezamen met landgenoten, Polen, Russen en Fransen onder zeer slechte omstandigheden. Hij stierf aan een verwaarloosde blindendarmontsteking. Jan Ooms was houtbewerker bij Bouter in Bergambacht. Hij is in Keulen overleden.

Hun lichamen hebben een laatste rustplaats gekregen op het Nederlandse ereveld in Düsseldorf.

Oprichting
De reden van de oprichting van het gedenkteken was dat de oorlogsslachtoffers in Bergambacht wel op een monument staan, maar deze twee mannen niet. Dit komt mede door de gemeentelijke herindeling in 1985, waarbij de gemeente Ammerstol bij de gemeente Bergambacht is gevoegd en om de gelijkheid in de gemeente te waarborgen heeft een groep nabestaanden zich hard gemaakt om op de Algemene begraafplaats een monument op te richten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 november 2003 door burgemeester mr. J.H. Oosters.

Locatie
Het monument is geplaatst op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Achterweg t.o. nummer 2, te Ammerstol (gemeente Krimpenerwaard).

Bronnen

  • Gemeente Bergambacht;
  • Krantenartikel Goudsche Courant van 1 december 2003;
  • Krantenartikel Postiljon van 3 december 2003.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht