Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Luc van Hoek (1910), Cor Donkers (ontwerp nieuwe raam)
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
De herdenkingsramen in de Mariakapel te Hoogeloon (gemeente Bladel) zijn twee gebrandschilderde glas-in-loodramen, ovaal van vorm. De ramen zijn elk circa 60 centimeter hoog en 1 meter 10 breed.

Teksten
De tekst op het eerste gedenkraam luidt:

'JAN GOOSSENS
SNEUVELDE OP 10 MEI 1940
IN BLERICK
21 JAAR OUD.'

De tekst op het tweede gedenkraam luidt:

'JAN BALDUK
SNEUVELDE OP 15 MEI 1940
IN SCHOONDERWOERD
31 JAAR OUD.'

Restauratie
In 1995 was het raam van Jan Goossens, met als voorstelling Johannes de Evangelist, aan renovatie toe en het raam van Jan Balduk moest volledig vernieuwd worden. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Ad Pijnenborg uit Hoogeloon.

Wijziging
Het nieuwe raam, met als voorstelling Johannes de Doper, werd ontworpen door Cor Donkers.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De herdenkingsramen in de Mariakapel te Hoogeloon (gemeente Bladel) zijn opgericht ter nagedachtenis aan twee Nederlandse soldaten die na de Duitse inval in mei 1940 in de strijd tegen de bezetter zijn gesneuveld.

De namen van de twee slachtoffers luiden: Jan Balduk en Jan Goossens.

Onthulling
De gedenkramen zijn onthuld op 4 mei 1995 door familieleden van de gesneuvelde soldaten Jan Goossens en Jan Balduk.

Locatie
De ramen zijn aangebracht in de Mariakapel, gelegen aan de Hoogcasterseweg, nabij park Koebosch te Hoogeloon (gemeente Bladel).

Bron
4 mei Comité Hoogeloon.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht