Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Ir. F.M.A. Vervest
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op begraafplaats 'Fellenoord' in Eindhoven is een rechthoekige tombe, omringd door een laag bakstenen muurtje met stenen pilaren. Op de tombe is een gedenkplaat en een kruis aangebracht. bevestigd. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog, 2 meter 30 breed en 95 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'ANNO DOMINI 1942
OP ST.-NICOLAASDAG WERDEN DOOR OORLOGSGEWELD
GETROFFEN IN DE PAROCHIE ST.-ANTONIUS FELLENOORD

[de namen van 42 oorlogsslachtoffers]

MOGEN ZIJ RUSTEN IN DE VREDE VAN CHRISTUS.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Restauratie
Het herdenkingsmonument is in 2002 gerenoveerd.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op begraafplaats 'Fellenoord' in Eindhoven is opgericht ter nagedachtenis aan de 42 Woenselnaren die op 6 december 1942 bij het Britse bombardement op de Philipsfabrieken in Eindhoven zijn gesneuveld.

Op 6 december 1942 werd Eindhoven in het kader van operatie Oyster gebombardeerd door de Britse Royal Air Force (RAF). Dit Sinterklaasbombardement had de fabrieken van Philips aan de Emmasingel als doel, omdat zij goederen voor de Duitsers produceren. Het bombardement had een verwoestende uitwerking. De fabrieken, maar ook de Demer, Fellenoord, het stationsgebied en het ziekenhuis worden zwaar getroffen. In totaal werden er 138 Personen gedood; 1250 personen raakten dakloos. Van tevoren had er geen luchtalarm geklonken.

Ook de parochie St.-Antonius (Fellenoord) was zwaar getroffen. 42 burgerslachtoffers werden onder grote belangstelling per platte kar naar de begraafplaats gereden, waar zij werden begraven in een gezamenlijk graf op de ereplaats van het parochiale kerkhof aan de Boschdijk.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht