Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Kloosterweg in Marum (gemeente Westerkwartier) is een gedenksteen van rode natuursteen, omgeven door veldkeien.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

‘3 MEI 1943
ZIJN DOOR HET DUITSCHE
GEWELD ALHIER GEVELD

ANDRIES HARTHOLT
DIRK HARTHOLT
ALBERT HARTHOLT
HENDRIK HARTHOLT
BEREND ASSIES
UITZE V.D. WIER
JELLE V.D. WIER
STEVEN V.D. WIER
EEUWE DE JONG
GERRIT V.D. VAART
JOHANNES GLAS
KARST DOORNBOSCH
JAN DOORNBOSCH
FRIEDRICH L. V.D. RIET
SIBBELE DE WAL
GEERT J. DIERTENS
PS.34.4ser’.

De geschiedenis

Het monument aan de Kloosterweg in Marum is opgericht ter nagedachtenis aan zestien medeburgers die op 3 mei 1943 door de bezetter op de Duitse radarstelling ‘Trimunt’ bij Marum zijn gefusilleerd, omdat zij hadden deelgenomen aan de April-Meistaking. Zij zijn willekeurig uit hun huizen opgehaald en van de straat gehaald.

De namen van de zestien slachtoffers luiden:

Berend Assies, Geert Jan Diertens, Jan Doornbosch, Karst Doornbosch, Johannes Glas, Albert Hartholt, Andries Hartholt, Dirk Hartholt, Hendrik Hartholt, Eeuwe de Jong, Friedrich Ludwich van de Riet, Gerrit van der Vaart, Sibbele de Wal, Jelle van der Wier, Steven van der Wier en Uitze van der Wier.

In 1943 werd door ‘Wehrmachtsbefehlshaber’ generaal F.Christiansen aangekondigd dat 300.000 Nederlandse militairen alsnog in krijgsgevangenschap zouden worden afgevoerd. Dit nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje door Nederland, nog voordat de officiële bekendmaking in de avondbladen van donderdag 29 april 1943 verscheen. Drukkerij Smit aan de Telgen in Hengelo had diezelfde middag het nieuws namelijk al op de ruiten van de drukkerij geplakt, zodat iedere voorbijganger het onheilspellende bericht kon lezen. Als protest tegen deze maatregel brak spontaan overal in Nederland de April-Meistaking uit. Telefonistes in Hengelo gaven het bericht door aan collega’s in andere plaatsen: ‘Hengelo staakt – staakt u ook?’.

De bezetter reageerde furieus. Met goedkeuring van dr. Seyss-Inquart werd het ‘Polizei-Standgericht’ ingevoerd. De bedrijfsfunctionarissen kregen het bevel om maandag 3 mei 1943 het werk te hervatten. Mensen die geen gehoor gaven aan deze oproep, konden op zware straffen rekenen. Het gevolg was dat de meeste arbeiders weer aan de slag gingen. Slechts enkelen besloten onder te duiken.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bron
De heer Otto Lüürssen uit Marum.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Klaske de Wal | 09 aug 2022

Sibbele de Wal is mijn opa, die op de verkeerde plek en het verkeerde moment samen met 15 andere mannen zijn gefusilleerd .
Een dramatische gebeurtenis in al deze families, waaronder ook de mijne.
Mijn oma was op dat moment in verwachting en stond er opeens alleen voor met, als ik het goed heb , 4 kinderen.
Mijn vader heeft zijn vader al op heel jonge leeftijd verloren. En veel werd er destijds niet over gesproken. Tot ik een x met mijn moeder op bezoek was bij mijn oom Gerke de Wal en tante Griet op de boerderij waar vroeger mijn Opa en Oma woonde ten tijde van de oorlog.
Zittend aan de keukentafel vertelde mijn oom dat in diezelfde keuken mijn Oma onderduikers beschermde en verborgen hield in de keukenkastjes toen de mensen die naar hen op zoek waren voor de deur stonden en de keuken binnenkwamen.
Ik kreeg kippenvel toen mijn oom dit vertelde. De spanning was bijna voelbaar. Ik zag opeens mijn oma daar staan. Zo een heldhaftig en dappere vrouw.
Tijdens haar leven heb ik dit nooit geweten of met haar over gesproken.
Ik voelde de behoefte om als Singer Songwriter hierover een lied/tekst te schrijven, uitrespect , als eerbetoon aan mijn Oma.

~ Naar binnen kijken ~

door het raam van het verleden
deze boerderij met groen omgeven
paarden grazen rustig in de wei
naar binnen kijken

opent de staldeur naar de keuken
kastjes, aanrecht, tafel, stee
speelt zij ongevraagd de hoofdrol
in wat zich hier heeft afgespeeld
naar binnen kijken

witte keukenkastjes, in een zwarte tijd
wierp zij zich ongewapend in de strijd
beschermengel, met gevaar voor eigen leven
naar binnen kijken
witte keukenkastjes in een zwarte tijd,
duurde een moment een eeuwigheid
zij hield stand, wist van geen wijken
naar binnen kijken

heldhaftig en zo dapper
moedig sterk, zo daadkrachtig
naar binnen kijken

boomstammen op de weg,
15 mannen en één jongen
verkeerde plek, verkeerd moment
naar binnen kijken
jullie allerliefste, jullie ontnomen
lafhartig onder vuur genomen
verkeerde plek, verkeerd moment
naar binnen kijken

heldhaftig en zo dapper
moedig sterk, zo daadkrachtig
naar binnen kijken

aan deze keukentafel, herbergt zich een rivier
in jullie genen, een stroming , onderhuids
naar binnen kijken
aan deze keukentafel onthult zich een verhaal
uit een verleden, ………in oorlogstijd

heldhaftig en zo dapper
moedig sterk, zo daadkrachtig
naar binnen kijken
heldhaftig en zo dapper
moedig sterk, zo daadkrachtig
naar binnen kijken

naar binnen kijken,

naar binnen kijken ….

Klaske de Wal 05/2022


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents