Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van ‘Flesseman’ is uitgevoerd in brons.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

‘DOOR ZINLOOS GEWELD
OMGEKOMEN
ANNIE MEIJER 15 OKTOBER 1939 – 28 SEPTEMBER 1944
ISRAEL DEEGEN 24 FEBRUARI 1927 – 26 MAART 1945
BARI BAARS 16 APRIL 1928 – 27 MAART 1945
ALEX EVERS 9 JUNI 1928 – 12 APRIL 1945′.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van ‘Flesseman’ in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan vier kinderen die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog op de Nieuwmarkt door de bezetter zijn neergeschoten.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Bari Baars, Israel Deegen, Alex Evers en Annie Meijer.

Annie Meijer was het jongste slachtoffertje. Zij was vier jaar oud toen ze op 28 september 1944 door de Duitse politie werd doodgeschoten tijdens een razzia. Overvalwagens reden de Nieuwmarkt op. De mensen vluchtten alle kanten op. Annie werd voor de deur van haardenspecialist Blokland getroffen door een kogel. Ze overleed die avond in het Binnengasthuis.

De twee vrienden Israël Deegen en Bari Baars werden op 26 maart 1945 door de Duitse politie beschoten tijdens een razzia op de Nieuwmarkt. ‘Izy’ Deegen was vrijwel op slag dood, zijn vriend Bari Baars is overgebracht naar het Binnengasthuis, alwaar hij de volgende middag is overleden.

Alex Evers liep op de avond van 11 april 1945 alleen over de Nieuwmarkt. Het was twee minuten over acht, de avondklok was al ingegaan. Zijn moeder gebaarde van achter het raam van hun huis dat hij snel binnen moest komen. Toen werd Alex in zijn hand geraakt door een kogel van de Duitse politie. Hij rende de schuilkelder van het plein in, maar rende er aan de andere kant weer uit. Daar werd hij onderschept door een Duitse politieagent die hem direct neerschoot. Alex Evers werd op een ambulancekar naar het Binnengasthuis gebracht, maar zou daar nooit aankomen. Hij overleed onderweg.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van de oud-bewoners van de Nieuwmarktbuurt.

Onthulling
De plaquette is onthuld op 23 april 1995.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Digitaal Joods Monument
Het joodse oorlogsslachtoffer dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het ‘Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland‘. Hierin vindt u meer informatie over deze persoon met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje ‘Geschiedenis’ op deze pagina kunt u op de persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Locatie
De gedenkplaat is aangebracht op de gevel bij de hoofdingang van het Centrum van Ouderen ‘Flesseman’, gevestigd aan de Nieuwmarkt te Amsterdam.

Bronnen

  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Vertel de verhalen van Frans Heddema en Margit Willems, uitgegeven door Stadsdeel Amsterdam-Centrum (2005). ISBN 90-9019166-6.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents