Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Chr. Basisschool De Bron.

Molenaarsgraaf, Britse oorlogsgraven (Foto: Gemeente Graafstroom)

Het monument

Vorm en materiaal
De Britse oorlogsgraven in Molenaarsgraaf (gemeente Molenlanden) herbergen van drie gesneuvelde militairen het stoffelijke overschot. Op de graven zijn drie identieke grafzerken van witte natuursteen aangebracht, met daarop een tekst, embleem en kruis.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De Britse oorlogsgraven in Molenaarsgraaf (gemeente Molenlanden) herinneren aan zes Britse piloten die op 22 mei 1944 met hun vliegtuig zijn neergestort. Geen van de inzittenden overleefde de crash.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

J.E. Blair, officier (32 jaar), J.T.E. McCaffery, sergeant, R. Keating, sergeant-majoor (27 jaar), E.E.E. Roberts, F/sergeant, S.G. Smith, S/Ldr. (23 jaar) en R.G. Watts, F/F/sergeant.

De oorlogsgraven staan onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission.

Locatie
De oorlogsgraven bevinden zich op de Algemene begraafplaats in Molenaarsgraaf (gemeente Molenlanden).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht