Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 1 november 2004
Adopteer dit monument.

Westkapelle, monument 'De Roos' (foto: Theo Snijders)
Westkapelle, monument 'De Roos' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Roos' in Westkapelle (gemeente Veere) is een gedenksteen, waarop een zwarte plaquette is aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'3 OKTOBER 1944 - 1 NOVEMBER 2004

NA DIE BOM
REST VAN "DE ROOS" GEEN ANDER DING,
DAN DEZE STEEN
EN ONBEGREPEN HERINNERING

K. WESTERBEKE-JANISSE.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Roos' in Westkapelle (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan de 44 medeburgers die zijn omgekomen toen molen 'De Roos', waarin zij verscholen zaten, door een bom werd getroffen.

In totaal hadden 47 mensen op 3 oktober 1944 in de kelder van de molen bescherming gezocht tegen het naderende bombardement op de dijk. Hierbij waren molenaar Bram Theune en zijn vrouw. Hun zoon Jo was met zijn vrouw uitgeweken naar een boerderij onder Sint Jan Ten Heere. Door het bombardement van de dijk werd de molen volledig verwoest. Drie mensen overleefden het inferno. De gedenksteen is een restant van de betonfundatie van het motorhuis van de molen.

In de laatste jaren van zijn bestaan werd de molen niet meer door wieken aangedreven, maar door een motor. Ten behoeve van deze motor is er toen naast de molen een molenhuis gebouwd. Resten van de betonfundatie van dat gebouwtje zijn na de oorlog, samen met ander puin, aan de oever van de kreek gelegd als oeverbescherming. Deze kreek is ontstaan door het zeewater dat door het gat in de gebombardeerde zeedijk Walcheren binnen stroomde.
Kornelia (Corrie) Janisse, één van de drie overlevenden, werd als baby van elf maanden oud uit de molen gered. Haar moeder, die klem zat tussen de brokstukken, kon haar nog naar boven duwen, maar overleefde het zelf niet. Op de steen is een plaquette geplaatst met een tekst die door Corrie Janisse zelf is gemaakt.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 november 2004, na de openingsplechtigheid van het nieuwe museum in Westkapelle.

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van het voormalige polderhuis, thans het museum te Westkapelle (gemeente Veere).

Bron
'De Wete', orgaan van de Heemkundige kring Walcheren.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht