Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetskruis in Utrecht is een houten kruis van ongeveer 1 meter hoog. Op het kruis is een rond metalen plaatje aangebracht met daarop de drie namen van gesneuvelde verzetsstrijders. Aan de voet van het kruis ligt een marmeren plaquette.

Teksten
De tekst op het kruis luidt:

‘HIER VIELEN
JOH. BEEN
JOH. ALTENA
JOH.G.V. MOURIK
16 APRIL 1945′.

De tekst op de plaquette luidt:

‘OP 16 APRIL 1945 KWAMEN
DRIE VERZETSSTRIJDERS OM TOEN EEN TRANSPORT
VAN DOOR GEALLIEERDEN GEDROPTE WAPENS
EN SPRINGSTOF DOOR EEN JACHTBOMMENWERPER
TOT ONTPLOFFING WERD GEBRACHT.
DE DRIE KP-ERS VERZAMELDEN
DE GEDROPTE WAAR IN PORTENGEN
EN WAREN ONDERWEG NAAR HET POLITIEBUREAU
TE ZUILEN.
DIT KRUIS STOND OORSPRONKELIJK
OP DE PLAATS VAN DE GEBEURTENIS,
LANGS DE AMSTERDAMSE STRAATWEG TUSSEN DE
SPORTPARKWEG EN DE ZUILENSELAAN.’

Wijziging
Oorspronkelijk stond het kruis aan de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan in de Utrechtse wijk Zuilen (de voormalige gemeente Zuilen) op de plek van het ongeluk. Bij de aanleg van een gastransportleiding is het kruis in 1957 verplaatst naar de begraafplaats in Maarssen. De plaquette is later aan het gedenkteken toegevoegd. Op 9 april 2010 is het kruis weer op de originele locatie teruggeplaatst. Burgermeester Wolfsen van de gemeente Utrecht en wethouder Verkroost van de gemeente Maarssen hebben het monument opnieuw onthuld. In 2013 is het kruis door vandalen omgetrapt. In december 2014 is het kruis gestolen. Op 24 juli 2015 is het kruis vervangen.

De geschiedenis

Het verzetskruis in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen leden van het verzet.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Joop Altena, Johannes Been en Johannes van Mourik.

Economiestudent Johannes Been was in de bezettingstijd ondergedoken. Als lid van een Knokploeg had hij de leiding over de wapentransporten van de Binnenlandse Strijdkrachten, District 8 (de provincie Utrecht). Tijdens de 123ste tocht van Portengen naar het politiebureau Zuilen, waarbij het transport gedropte wapens en munitie bevatte, is Been op 16 april 1945 in de Utrechtse wijk Zuilen bij een ontploffing omgekomen, tezamen met Joop Altena en Johannes van Mourik. Toen het transport zich op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan bevond, werd het per vergissing aangevallen door een Engelse jachtbommenwerper.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan in Utrecht.

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents