Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Maarssen, verzetskruis (foto: Gemeente Maarssen)
Maarssen, verzetskruis (foto: Gemeente Maarssen)
Maarssen, verzetskruis (foto: Gemeente Maarssen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetskruis in Utrecht is een houten kruis van ongeveer 1 meter hoog. Op het kruis is een rond metalen plaatje aangebracht met daarop de drie namen van gesneuvelde verzetsstrijders. Aan de voet van het kruis ligt een marmeren plaquette.

Teksten
De tekst op het kruis luidt:

'HIER VIELEN
JOH. BEEN
JOH. ALTENA
JOH.G.V. MOURIK
16 APRIL 1945'.

De tekst op de plaquette luidt:

'OP 16 APRIL 1945 KWAMEN
DRIE VERZETSSTRIJDERS OM TOEN EEN TRANSPORT
VAN DOOR GEALLIEERDEN GEDROPTE WAPENS
EN SPRINGSTOF DOOR EEN JACHTBOMMENWERPER
TOT ONTPLOFFING WERD GEBRACHT.
DE DRIE KP-ERS VERZAMELDEN
DE GEDROPTE WAAR IN PORTENGEN
EN WAREN ONDERWEG NAAR HET POLITIEBUREAU
TE ZUILEN.
DIT KRUIS STOND OORSPRONKELIJK
OP DE PLAATS VAN DE GEBEURTENIS,
LANGS DE AMSTERDAMSE STRAATWEG TUSSEN DE
SPORTPARKWEG EN DE ZUILENSELAAN.'

Wijziging
Oorspronkelijk stond het kruis aan de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan in de Utrechtse wijk Zuilen (de voormalige gemeente Zuilen) op de plek van het ongeluk. Bij de aanleg van een gastransportleiding is het kruis in 1957 verplaatst naar de begraafplaats in Maarssen. De plaquette is later aan het gedenkteken toegevoegd. Op 9 april 2010 is het kruis weer op de originele locatie teruggeplaatst. Burgermeester Wolfsen van de gemeente Utrecht en wethouder Verkroost van de gemeente Maarssen hebben het monument opnieuw onthuld. In 2013 is het kruis door vandalen omgetrapt. In december 2014 is het kruis gestolen. Op 24 juli 2015 is het kruis vervangen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetskruis in Utrecht is opgericht ter nagedachtenis aan drie omgekomen leden van het verzet.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Joop Altena, Johannes Been en Johannes van Mourik.

Economiestudent Johannes Been was in de bezettingstijd ondergedoken. Als lid van een Knokploeg had hij de leiding over de wapentransporten van de Binnenlandse Strijdkrachten, District 8 (de provincie Utrecht). Tijdens de 123ste tocht van Portengen naar het politiebureau Zuilen, waarbij het transport gedropte wapens en munitie bevatte, is Been op 16 april 1945 in de Utrechtse wijk Zuilen bij een ontploffing omgekomen, tezamen met Joop Altena en Johannes van Mourik. Toen het transport zich op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan bevond, werd het per vergissing aangevallen door een Engelse jachtbommenwerper.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Amsterdamsestraatweg ter hoogte van de Zuilenselaan in Utrecht.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht