Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Martin Ooink
Onthulling: 6 juni 2002
Adopteer dit monument.

Castenray, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (1) (Foto: Jan Strijbos)
Castenray, 'Monument voor Geallieerde Vliegers' (1) (Foto: Jan Strijbos)
Onthulling, 6 juni 2002 (Foto: Stichting Heemkundig Genootschap Castenray)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Castenray (gemeente Venray) is een reliëf van blauw hardsteen met daarop een Britse Lancaster bommenwerper en zes kruisen afgebeeld. Het reliëf is geplaatst op een sokkel van 40 cm hoog welke is afgewerkt met puin. Op de sokkel is een plaquette van trespa aangebracht. Het geheel is geplaatst in een bloembed waarin laagblijvende plantjes zijn gepoot en welke is afgewerkt met klinkers.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING AAN ONZE BEVRIJDERS

IN DE NACHT VAN 30 MEI 1943 WAS EEN ENGELSE LANCASTER BOMMENWERPER
OP DE TERUGWEG VAN DUITSLAND NAAR DE THUISBASIS WADDINGTON LINCOLNSHIRE,
ENGELAND. DEZE BOMMENWERPER WERD IN DE OMGEVING VAN CASTENRAY
IN BRAND GESCHOTEN DOOR EEN DUITSE JAGER. HET VLIEGTUIG STORTTE HIER VLAKBIJ
BRANDEND NEER. ZES BEMANNINGSLEDEN VERLOREN HET LEVEN.

SGT. RAYMOND STODDART - AIR GUNNER - ENGELAND - 22 JAAR
SGT. HARRY ROBINSON - AIR GUNNER - ENGELAND - 21 JAAR
SGT. WALTER YOUNG - AIR GUNNER - ENGELAND - 25 JAAR
SGT. IVOR TUCKER - FLIGHT ENGINEER - WALES - 19 JAAR
OFF. PETER HOLT - PILOT - CANADA - 19 JAAR
SGT. DONALD Mc COLL - OBSERVER - ENGELAND

ZIJ GAVEN HUN LEVEN VOOR ONZE VRIJHEID.
HEEMKUNDIG GENOOTSCHAP CASTENRAY.'

Symboliek
De zes kruisjes op het reliëf symboliseren de zes omgekomen bemanningsleden van de Britse bommenwerper. De brokken puin rondom de sokkel symboliseren volgens de kunstenaar Martin Ooink uit Venray: "de grote vernielingen die met elke oorlog gepaard gaan."

Wijziging
In mei 2011 is het huidige monument onthuld. Hiervoor stond er op dezelfde plaats de plaquette van trespa, bevestigd op een roestvrijstalen paal. Het geheel was geplaatst op een stenen plateau. In opdracht van de Stichting Heemkundig Genootschap Castenray is het monument uitgebreid. Dit was sinds de onthulling van het eerste monument in 2002 altijd al het doel geweest.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Geallieerde Vliegers' in Castenray (gemeente Venray) is opgericht ter nagedachtenis aan de zes gesneuvelde bemanningsleden van een Britse Lancaster die in de nacht van 30 mei 1943 in de omgeving van Castenray is neergestort, te weten:

Raymond Stoddart, Harry Robinson, Walter Young, Ivor Tucker, Peter Holt en Donald McColl.

De Britse bommenwerper was op terugweg van Duitsland naar de thuisbasis Waddington Lincolnshire in Engeland, toen het in de omgeving van Castenray in brand werd geschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel stortte neer op een landbouwperceel in Castenray. Zes bemanningsleden zijn hierbij om het leven gekomen.

Oprichting
Het monument is onthuld op 6 juni 2002 door Jeroen Geerets en Jan Peeters. De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Heemkundig Genootschap Castenray. Het genootschap wil met het monument deze tragische gebeurtenis in herinnering houden, de slachtoffers gedenken en het een baken van waarschuwing laten zijn naar vooral de jeugd. Oorlog brengt ellende en verdriet. In 2011 is het nieuwe monument onthuld, wederom op initatief van het Heemkundig Genootschap Castenray.

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 juni 2002 door Jeroen Geerets en Jan Peeters.

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Lollebeekweg/Oosterbosweg te Castenray (gemeente Venray).

Bron
Stichting Heemkundig Genootschap Castenray.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht