Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Dienst Publieke Werken
Onthulling: 4 mei 1978
Adopteer dit monument.

Almere, gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' (foto: Steven Lindeboom)
Almere, gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' (foto: Steven Lindeboom)
Almere, gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' (foto: Steven Lindeboom)
Almere, gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' (foto: Steven Lindeboom)

Het monument

Vorm en materiaal
De gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' in Almere is uitgevoerd in grijze natuursteen. Het monument is 1 meter hoog, 1 meter breed en 20 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
IN DE STRIJD TEGEN
DE DUITSE BEZETTER

1940 - 1945'.

Wijziging
Oorspronkelijk stond de gedenksteen op het Marktplein in Almere Haven, maar in het najaar van 1995 is de gedenksteen verplaatst naar het 'Bos der Onverzettelijken' in Almere Stad. Dit was in verband met de onthulling van het monument 'De Dolfijn' in Almere Haven.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De gedenksteen in het 'Bos der Onverzettelijken' in Almere is opgericht ter nagedachtenis aan hen die zijn omgekomen in de strijd tegen de bezetter in de periode 1940-1945.

Het 'Bos der Onverzettelijken' is een nationaal verzetsmonument met een tweeledig doel: het op één plaats eren van de 2133 Nederlanders die in de periode 1940-1945 door de bezetter zijn gefusilleerd, en het tot stand brengen van een levende, groeiende band tussen het verleden van de verzetsstrijders en de toekomst van nieuwe generaties.

Onthulling
De gedenksteen is onthuld op 4 mei 1978.

Locatie
De gedenksteen bevindt zich in het 'Bos der Onverzettelijken' aan de Vrijheidsdreef in de Verzetswijk van Almere-Stad.

Bron
Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945, Wim Ramaker, Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Dmjoosten | 4 mei 2020

Voor vrijheid!!

E. Redegeld | 2 mei 2020

Onverzettelijk waren zij. Ongelooflijk veel respect voor wie in moeilijke tijden de krachten hebben tegen te spreken.