Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het politiebureau te Hengelo is een zwarte plaquette, bevestigd op een gele achterwand met tekst. De gedenkplaat is 80 centimeter hoog, 60 centimeter breed en 3 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN ONZE COLLEGA'S
L. VAN DER SCHOOR † 6-10 '44
EN
H. BRUNT † 19-3 '45'.

De tekst op de achterwand luidt:

'LOURENS VAN DER SCHOOR
GEBOREN OP 10 AUGUSTUS 1907 TE OUD-BEIJERLAND.
KWAM OP 8 MEI 1940 ALS AGENT BIJ DE GEMEENTE-
POLITIE VAN HENGELO.
HIJ OVERLEED OP 6 OKTOBER 1944 IN ZIJN WONING AAN
DE KIEVITSTRAAT TIJDENS HET GROTE BOMBARDEMENT OP HENGELO.

HENDRIK BRUNT
GEBOREN OP 2 JUNI 1921 TE HAARLEM.
KWAM OP 16 SEPTEMBER 1942 ALS AGENT BIJ DE
GEMEENTEPOLITIE VAN HENGELO. WAS DAARVOOR
KLERK BIJ DE GEMEENTE KAMPEN.
HIJ WERD OP 12 JUNI 1944 DOOR DE SICHERHEITSDIENST
GEARRESTEERD VANWEGE VERZETS-ACTIVITEITEN.
WERD TER DOOD VEROORDEELD, DOCH DIT WERD LATER
OMGEZET IN 12 JAAR TUCHTHUISSTRAF.
HIJ WERD OP 2 SEPTEMBER 1944 VIA KAMP VUGHT
OVERGEBRACHT NAAR KZL ORANIENBURG EN LATER NAAR
KAMP RATHENAU ALWAAR HIJ OP 19 MAART 1945 AAN
UITPUTTING EN HONGER-OEDEEM OVERLEED.'

Restauratie en wijzigingen
Het monument bevond zich oorspronkelijk in het oude politiebureau aan de Marskant in Hengelo. Later is het verhuisd naar het huidige bureau aan de Willemstraat. In 2004 is het monument gerestaureerd. De achterplaat met inscriptie is toen aan het monument toegevoegd.

De geschiedenis

Het monument in het politiebureau te Hengelo is opgericht ter nagedachtenis aan twee Twentse politiemannen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Hendrik Brunt en Lourens van der Schoor.

Lourens van der Schoor werd geboren op 10 augustus 1907 in Oud-Beijerland. Hij trad op 8 mei 1940 in dienst als agent bij de gemeentepolitie van Hengelo. Hij overleed op 6 oktober 1944 in zijn woning aan de Kievitstraat tijdens het grote bombardement op Hengelo.

Hendrik Brunt werd geboren op 2 juni 1921 in Haarlem. Hij trad op 16 september 1942 in dienst als agent bij de gemeentepolitie van Hengelo. Op 12 juni 1944 werd hij door de Sicherheitsdienst gearresteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. Hij werd ter dood veroordeeld, maar de straf werd omgezet in 12 jaar tuchthuisstraf. Op 2 september 1944 werd Brunt via kamp Vught overgebracht naar KZL Oraniënburg en later naar kamp Rathenau, alwaar hij op 19 maart 1945 aan uitputting en hongeroedeem overleed.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1950 door mevrouw E. Brijder, zuster van Henk Brunt. Na restauratie is het gedenkteken opnieuw onthuld op 19 november 2004.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De gedenkplaat hangt in het politiebureau aan de Willemstraat te Hengelo.

Bron
De heer J.C.M. Jacobs, politie Twente.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents