Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Burgerslachtoffers
Onthulling: 3 mei 1946
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Johan Friso.

Wageningen, 'Monument Gevallenen 1940-1945' (foto: Huib Laurens)
Wageningen, 'Monument Gevallenen 1940-1945' (foto: Vereniging Oud-Wageningen)
Het voormalige monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument Gevallenen 1940-1945' is een wit kruis, geplaatst voor een halfronde rode bakstenen muur. Aan de muur zijn tevens vier marmeren plaquettes bevestigd met daarop de namen van 195 Wageningse oorlogsslachtoffers.

Tekst
De tekst op de muur luidt:

'1940 1945'.

Wijzigingen
Op 3 mei 1946 werd aan de Nieuwe weg (tegenwoordig de Costerweg) een eenvoudig houten kruis geplaatst, met hierbij de tekst '1940-1945, In dankbare herinnering aan allen die hun leven lieten voor het vaderland, 3-5-1946'. In 1952 is dit kruis vervangen door het huidige monument. Enige jaren later zijn de traptreden die zich bij dit monument bevonden verdwenen, door het verleggen van de Nieuwe weg. In 2013 zijn de namen van ongeveer tweehonderd Wageningse burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog toegevoegd aan het monument. Dit is gebeurd door middel van een toevoeging van vier marmeren platen tegen de halfronde gemetselde wand van het monument.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument Gevallenen 1940-1945' in Wageningen herinnert aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het monument was een initiatief van een zestal leden van De Gemeenschap Oud Illegale Werkers (GOIW), te weten: J. van Schuppen, B. van Silfhout, C.M. Plomp, H.J.C. Tendeloo, pater L.C. van der Salm en F. van der Have.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 mei 1946.

Locatie
Het 'Monument Gevallenen 1940-1945' in Wageningen staat aan de Costerweg.

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht