Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Indië-monument’ in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) is een zwarte natuurstenen plaquette met een tekst en het embleem van de Indiëgangers.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

‘NEDERLÂNS-INDIË 1945-1950
STRIID FOOR ORDE EN FREDE

SI BINNE NIET WEROM
KOMMEN

WIJBE BINNEMA
† 17-10-’48 MADJASRI 26 JAAR
LUURTSE DE BOER
† 24-03-’49 SOERAKARTA 23 JAAR
WILHELM VAN KAMMEN
† 10-02-’47 TJAKOEN 21 JAAR
ANDELE LAUTENBACH
† 23-12-’46 BANDOENG 20 JAAR
KLAAS MACHIELA
† 28-01-’47 BANDOENG 19 JAAR
DIRK MIEDEMA
† 29-12-’47 TOEMPANG 23 JAAR
JOHANNES TJEPKEMA
† 20-10-’47 TJIMAHI 22 JAAR’.

De geschiedenis

Het ‘Indië-monument’ herinnert de inwoners van Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt) aan zeven omgekomen Indiëgangers uit Het Bildt.

De namen van de zeven slachtoffers luiden:

Wijbe Binnema, Luurtse De Boer, Wilhelm Van Kammen, Andele Lautenbach, Klaas Machiela, Dirk Miedema en Johannes Tjepkema.

De tekst op de plaquette, ‘Striid foor orde en frede’, heeft in de gemeenteraad voor de nodige opschudding gezorgd. De drie leden van Werkgroep Het Bildt konden zich met deze leuze niet verenigen. De heer Dankert verwoordde het bezwaar als volgt: ‘Niemand heeft de intentie om afbreuk te doen aan de inzet van de oud-Indiëstrijders noch aan de intentie waarmee vrijwilligers en dienstplichtigen vertrokken. De discussie over het doel van de oorlog speelt tot op de dag van vandaag. Die spitst zich toe op de vraag of het regeringsbesluit om troepen naar het voormalige Nederlands-Indië te sturen om de orde te herstellen een juist besluit was.’ In reactie hierop zei de heer Binne Hoogland van het Veteranen Comité Indië op Het Bildt ‘dat de meeste soldaten er geen idee van hadden waarin ze zich begaven. De overlevenden hebben het ieder op hun eigen manier verwerkt, maar de lotsverbondenheid heeft tot hechte vriendschappen geleid.’

Onthulling
Het monument is onthuld op 6 juli 2000 door Knierke Siegersma en Elisabeth Spoelstra. Op 19-jarige leeftijd is Klaas Machiela, de broer van mevrouw Siegersma, omgekomen in Bandoeng. Wilhelm van Kammen, echtgenoot van mevrouw Spoelstra, sneuvelde in de Gordel van Smaragd. Tijdens de plechtigheid stelde burgemeester Klaas Dankert dat ‘de plaquette tevens een eerbetoon is aan degenen die terugkeerden, maar hun verschrikkelijke ervaringen hun verdere leven als een zware last hebben meegetorst.’

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in de hal van het gemeentehuis, gevestigd aan de Van Harenstraat in Sint Annaparochie (gemeente Het Bildt). Hier bevindt zich tevens het verzetsmonument.

Bronnen

Voor meer informatie
Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents