Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Guus Keser
Onthulling: 29 oktober 1994
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, monument op Fort Sint-Antonie (Foto: Gerard Monté)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op Fort Sint-Antonie te 's-Hertogenbosch bestaat uit twee in plaatstaal uitgesneden Britse soldaten.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op Fort Sint-Antonie te 's-Hertogenbosch herinnert aan de nacht van 24 op 25 oktober 1944 toen Britse soldaten bij Sluis O het kanaal wisten over te steken. In de daaropvolgende nacht werd er naast de sluisdeur een Bailybrug gebouwd, waardoor de binnenstad bevrijd kon worden.

Op 16 oktober 1944 gaf generaal Montgomery bevel de haven naar Antwerpen bereikbaar te maken door Zuid-Nederland te bevrijden. Tijdens deze operatie was Den Bosch een scharnierstelling. De 53ste Welsh Divisie kreeg de taak om de stad in twee dagen te veroveren, om daarna naar het westen door te stoten. Op die manier kon het Duitse 15de Leger worden verhinderd om over de Maas naar het Noorden te ontsnappen.

De Slag om Den Bosch duurde van 22 tot en met 28 oktober 1944. Meer dan 100.000 granaten werden op de stad afgevuurd door de Royal Artillery. In de middag van 24 oktober 1944 vond bij sluis 0 een actie plaats, die tactisch gezien een groot succes bleek te zijn om de binnenstad te bevrijden. Na een actie van vlammenwerpende tanks kon de A compagnie van het 7de bataljon Royal Welch Fuseliers beschermd door een groot rookgordijn over het smalle voetpad van de sluisdeur stormen. Aan de overzijde werd een bruggenhoofd bezet. In de avond en nacht kon de 155ste Fieldcompany van de Royal Engineers een sterke Baileybrug naast de sluisdeur bouwen, die de volgende morgen gebruikt werd door drie bataljons van de 158ste Infantry Brigade die in één dag het stadscentrum konden bevrijden. In de felle gevechten rond en in Den Bosch sneuvelden 144 Britse soldaten, 75 werden als vermist opgegeven en 270 raakten gewond. Zij behoorden tot het 53ste Welsh Divisie, de ondersteunende eenheden van de 7de Pantserdivisie en enkele onafhankelijke regimenten.

Onthulling
Het monument is onthuld op 29 oktober 1994 door de heer John Dugdale, die in 1944 bij het oversteken van de sluis voorop liep.

Locatie
Het monument op Fort Sint-Antonie staan aan de Hekellaan 60 te 's Hertogenbosch.

Bronnen

  • www.october1944s-hertogenbosch.nl. Deze website bericht over de activiteiten van de Stichting October 1944 's-Hertogenbosch. Het ligt in de bedoeling de digitale presentatie in de aanloop naar de zestigjarige herdenking van de bevrijding van Den Bosch in oktober 2004 behoorlijk uit te breiden. Toekomstige onderdelen van de website krijgen een sterk interactief- en educatief karakter;
  • De Bossche Omroep van 30 juni 2002.
Voor meer informatie
  • October 1944 Den Bosch bevochten en bevrijd van Luc van Gent (1989). ISBN 90-6630-192-9;
  • Ooggetuigen in het licht van 2000 van Luc van Gent. ISBN 90-7070-625-3;
  • October 1944 Den Bosch West bevochten maar later bevrijd. ISBN 90-70706-36-9.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht