Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Peter Roovers (1902-1993)
Onthulling: 3 mei 1947
Adopteer dit monument.

's-Hertogenbosch, monument in de Oranjegalerij (foto: A.F.A.M. Wetzer)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Oranjegalerij te 's-Hertogenbosch is een gedecoreerde schrijn met epitaaf. In de kist zijn een aantal persoonlijke bezittingen van gesneuvelde Bossche militairen opgenomen, waaronder een aantal brieven, een zakmes, een veldfluitje, een portefeuille met daarin een afbeelding van Maria van Lourdes, een buskaart, twee foto's van een soldaat en zijn vrienden, een kalender uit 1940, een stapeltje beschreven briefkaarten, een Militair Kerkboek uit 1939, een doosje sigaretten, een kwartiermuts, granaatscherven, een hangertje met kruisbeeld en enkele soldatenhandboeken.

Tekst
Op de steen zijn de namen aangebracht van zestien Bossche militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Verhoeven Willebrordus Antonius Alphonsus Maria 27-10-1912 28-11-1944
Vliet Cornelis Nicolaas Bernardus 06-12-1920 14-05-1940
Verhoeven Joannes Wilhelmus Antonius 15-12-1913 09-02-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Oranjegalerij te 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan zestien Bossche militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onder hen was sergeant Johannes van der Linden, wiens zakmes en veldfluitje in de kist in de kist zijn bewaard. Ze worden begeleid door een visitekaartje van zijn ouders dat op de achterkant is beschreven: 'werd bij opgraving vier weken na zijn sneuvelen op hem gevonden in een zijner zakken van zijn velduitrusting waarin hij begraven was.' Van der Linden kwam op 22-jarige leeftijd om bij Zijtaart op 11 mei 1940. Van soldaat Piet van der Eerden is een brief aan zijn familie en vrienden in het monument opgenomen. Hierin doet hij verslag van de gevechten bij Roermond, waarbij hij door vier kogels werd getroffen en ernstig gewond raakte.

Oprichting
Voorzitter J. Hunkemöller van het 'Schrijn-comité' nam het initiatief voor dit monument al in 1940, nadat zijn zoon in de meidagen van dat jaar in de strijd tegen de bezetter was gesneuveld. De kist was in 1941 gereed. Toch duurde het nog zes jaar voordat deze in het stadhuis geplaatst kon worden. In de tussenliggende jaren is de inhoud aangevuld met gegevens van Bossche oorlogsslachtoffers.

Onlangs is de kist opengemaakt in verband met de publicatie van het boek Wegens bijzondere omstandigheden van Ernest Verhees, dat op 19 april 2008 verscheen. Hierin wordt de geschiedenis van 's-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog beschreven. Aan de hand van de inhoud van de kist heeft de auteur een complete lijst van de Bossche oorlogsslachtoffers samen kunnen stellen.

Onthulling
Het monument is op 3 mei 1947 aan het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch aangeboden door het 'Schrijn-comité'.

Locatie
Het monument hangt in de Oranjegalerij van het stadhuis, gelegen aan Wolvenhoek te 's-Hertogenbosch.

Bronnen:

  • www.bastionoranje.nl;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Brabants Dagblad van 12 april 2008.
Voor meer informatie
Wegens bijzondere omstandigheden van Ernest Verhees.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.