Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Oranjegalerij te 's-Hertogenbosch is een gedecoreerde schrijn met epitaaf. In de kist zijn een aantal persoonlijke bezittingen van gesneuvelde Bossche militairen opgenomen, waaronder een aantal brieven, een zakmes, een veldfluitje, een portefeuille met daarin een afbeelding van Maria van Lourdes, een buskaart, twee foto's van een soldaat en zijn vrienden, een kalender uit 1940, een stapeltje beschreven briefkaarten, een Militair Kerkboek uit 1939, een doosje sigaretten, een kwartiermuts, granaatscherven, een hangertje met kruisbeeld en enkele soldatenhandboeken.

Tekst
Op de steen zijn de namen aangebracht van zestien Bossche militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

De geschiedenis

Het monument in de Oranjegalerij te 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan zestien Bossche militairen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Onder hen was sergeant Johannes van der Linden, wiens zakmes en veldfluitje in de kist in de kist zijn bewaard. Ze worden begeleid door een visitekaartje van zijn ouders dat op de achterkant is beschreven: 'werd bij opgraving vier weken na zijn sneuvelen op hem gevonden in een zijner zakken van zijn velduitrusting waarin hij begraven was.' Van der Linden kwam op 22-jarige leeftijd om bij Zijtaart op 11 mei 1940. Van soldaat Piet van der Eerden is een brief aan zijn familie en vrienden in het monument opgenomen. Hierin doet hij verslag van de gevechten bij Roermond, waarbij hij door vier kogels werd getroffen en ernstig gewond raakte.

Oprichting
Voorzitter J. Hunkemöller van het 'Schrijn-comité' nam het initiatief voor dit monument al in 1940, nadat zijn zoon in de meidagen van dat jaar in de strijd tegen de bezetter was gesneuveld. De kist was in 1941 gereed. Toch duurde het nog zes jaar voordat deze in het stadhuis geplaatst kon worden. In de tussenliggende jaren is de inhoud aangevuld met gegevens van Bossche oorlogsslachtoffers.

Onlangs is de kist opengemaakt in verband met de publicatie van het boek Wegens bijzondere omstandigheden van Ernest Verhees, dat op 19 april 2008 verscheen. Hierin wordt de geschiedenis van 's-Hertogenbosch in de Tweede Wereldoorlog beschreven. Aan de hand van de inhoud van de kist heeft de auteur een complete lijst van de Bossche oorlogsslachtoffers samen kunnen stellen.

Onthulling
Het monument is op 3 mei 1947 aan het gemeentebestuur van 's-Hertogenbosch aangeboden door het 'Schrijn-comité'.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument hangt in de Oranjegalerij van het stadhuis, gelegen aan Wolvenhoek te 's-Hertogenbosch.

Bronnen:

  • www.bastionoranje.nl;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940|1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3;
  • Brabants Dagblad van 12 april 2008.

Voor meer informatie
Wegens bijzondere omstandigheden van Ernest Verhees.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents