Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland, Verzet Nederland
Onthulling: 11 april 1984
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Linderakkers.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door CBS Groen van Prinsterer.

Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol', heropening 20 april 2004 (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, 'Jodenhol' (foto: Plaatselijk Belang Valthe)
Valthe, Jodenhol (foto: Gemeente Borger-Odoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Jodenhol' in Valthe (gemeente Borger-Odoorn) is een ondergronds onderduikershol, dat zoveel mogelijk in de oude staat van rond 1945 is hersteld. Bij de ingang van het onderduikershol is op een cirkelvormig voetstuk van veldkeien een gedenksteen geplaatst. Ook bevindt zich bij het hol een informatiepaneel.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'ONDERDUIKERSHOL

VAN DECEMBER 1942
TOT DE ZONOVERGOTEN BEVRIJDING
OP 11 APRIL 1945
VONDEN OPGEJAAGDEN HIER IN HET
VALTHERBOS BESCHERMING DOOR
HULP VAN ENKELEN DER STERKSTEN
UIT DIT DRENTSE LAND.'

Op het informatiepaneel wordt de geschiedenis van het onderduikershol weergegeven.

Restauratie
In 2003-2004 is het 'Jodenhol' zoveel mogelijk in de oude staat van rond 1945 hersteld. 'Het is daarmee een monument voor de toekomst geworden,' zo vindt de heer Ben G. te Nijenhuis, voorzitter van het Hunzeproject 'Het Achterste Diep'. 'Enerzijds om te herinneren aan deze donkere periode, anderzijds om hiervan te leren voor de toekomst.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Jodenhol' in Valthe (gemeente Borger-Odoorn) herinnert aan de ondergrondse schuilplaats in het Valtherbos, waar tussen december 1942 en 11 april 1945 een aantal mensen een veilig onderkomen vond.

De namen van deze onderduikers zijn:

Loek Bachrach, Ro van Dam, Ab van Dien, Samuel en Sara From en hun kinderen Adolf, Rosa en Bernhard, Mozes Gudema, Maurits Jacobs, Grietje, Job en Leo Kropveld, V. Levie, Sita en Bep Meijboom.

De Valthenaar Albertus Zefat verborg eerst bij zijn huis en later in een hol in het Valtherbos joodse onderduikers. Zefat werd zelf in 1944 doodgeschoten, maar de onderduikers overleefden de oorlog doordat de steun aan hen werd voortgezet door de Zefatgroep. Deze groep bestond uit de familie Zefat, Jan Hendriks, Familie Warringa, Tieme Beuving, Egbert Bos, Jan Niemeijer, Aaltjo Oldenburger, Jantje Smit-Zefat, Con en Edu ter Veer en Hendrik en Andries Westerink.

 

Oprichting
Het monument is een initiatief van Welzijnswerk Valthe in samenwerking met Dorpsbelangen Klijndijk. Het monument is bekostigd door de verkoop van het boekje 'de Opgejaagden' van Ab van Dien, één van de onderduikers. Daarnaast heeft de Zefatgroep een bijdrage geleverd. 

Onthulling
De gedenksteen is onthuld op 11 april 1984.

Het 'Jodenhol' is na een grondige restauratie officieel heropend op 20 april 2004 door mevrouw J. Scharpstein-Gudema en de heer A. van Dien, twee ex-bewoners van het onderduikershol, en burgemeester mevrouw T. Slagman-Bootsman. Het informatiepaneel is onthuld door familie van voormalige onderduikers. De restauratie van het onderduikershol was een initiatief van Plaatselijk Belang Valthe en is tot stand gekomen dankzij bijdragen van de gemeente Borger-Odoorn, de provincie Drenthe en de deelgebiedcommissie 'Het Achterste Diep' van het Hunzeproject. Ook is er subsidie beschikbaar gesteld vanuit het Leaderprogramma. De werkzaamheden werden uitgevoerd door leden van Plaatselijk Belang Valthe.

Elk jaar wordt op 4 mei een herdenking georganiseerd  door het 4 mei Comité Valthe-Klijndijk.

Locatie
Het monument bevindt zich in het Valtherbos aan de Westerweg te Valthe (gemeente Borger-Odoorn).

Bronnen

  • www.valthe.nl;
  • www.hunzeproject.nl;
  • Rond Hunze en Hondsrug. Geschiedenis van Odoorn van H. Gras (Odoorn 1997);
  • De Opgejaagden van de heer A. van Dien;
  • 4 mei comité Valthe-Klijndijk.

Staatsbosbeheer heeft een 'onderduikerswandeling' uitgezet langs een aantal Drentse onderduikplekken. Voor meer informatie over de wandeling kunt u kijken op de website van Staatsbosbeheer.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht