Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Adopteer dit monument.

Veere, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)
Veere, oorlogsmonument (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Veere is een grijs-zwart natuurstenen gedenksteen.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'1940 1945

TEN GEVOLGE VAN
OORLOGSGEWELD ZIJN
UIT VEERE
OMGEKOMEN

JAN ABRAHAMSE
JK VR ANNA GUSTAVE
BODDAERT-FEITH
WILHELMINA DE BUCK-KUZEE
HENDRIK ADRIANUS MEIJERS
TANNETJE ELIZABETH DE NOOD
WILLEM DE NOOD
REIJNHOLD VAN BEVEREN
JAN PILLE
JACOBUS KASSE
JACOB MACHIEL TAIJTELBAUM
BLANCHE TAIJTELBAUM-LEVI.'

Digitaal Joods Monument
Een aantal joodse oorlogsslachtoffers dat op dit gedenkteken vermeld staat, is tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Veere is opgericht ter nagedachtenis aan elf medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de elf slachtoffers luiden:

Jan Abrahamse, jonkvrouw Anna Gustave Boddaert-Feith, Wilhelmina de Buck-Kuzee, Hendrik Adrianus Meijers, Tannetje Elizabeth de Nood, Willem de Nood, Reijnhold van Beveren, Jan Pille, Jacobus Kasse, Jacob Machiel Taijtelbaum en Blanche Taijtelbaum-Levi.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Oude begraafplaats, gevestigd aan de Zanddijkseweg te Veere.

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht