Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: P. Smeets
Onthulling: 1972
Adopteer dit monument.

Molenhoek, 'Monument voor Geallieerde Militairen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Molenhoek, 'Monument voor Geallieerde Militairen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'monument voor Geallieerde Militairen' in Molenhoek (gemeente Heumen) is een schuin geplaatste gedenksteen, aan de linkerzijde ondersteund door een stenen pilaar. Op de steen is een bronzen plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaat luidt:

'HERE RESTED THE REMAINS OF 637 GALLANT
SOLDIERS AND AIRMEN OF THE UNITED STATES
AND BRITISH ARMED FORCES IN THE FALL
AND WINTER OF 1944 THEY GAVE THEIR LIVES
TO FREE THE NETHERLANDS OF NAZI TYRANNY'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'monument voor Geallieerde Militairen' in Molenhoek (gemeente Heumen) is opgericht ter nagedachtenis aan de 637 geallieerde militairen die in deze omgeving in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

Vanaf 20 september 1944 werden onder andere achter de voormalige brouwerij in Mook Amerikaanse en Britse militairen begraven. Zij kwamen om bij de strijd rond Groesbeek en Nijmegen, en in de Betuwe. In 1948 werd de begraafplaats opgeheven. De Amerikanen zijn in de Verenigde Staten en in Margraten herbegraven en de Britten in Mook.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1972.

Bronnen

  • Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving van Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht