Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 16 november 1946
Adopteer dit monument.

Vlissingen, monument 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' (foto: Henk Coersen CC BY 3.0)
Vlissingen, monument 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, monument 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' in Vlissingen bestaat uit een stalen frame met zes bronzen plaquettes. Op de middelste plaat is een afbeelding van een boom aangebracht.

Tekst
De middelste plaat bevat een gedicht van A. den Doolaard:

'AAN HEN DIE STIERVEN
DOOR DES VIJANDS HAND
DOOR ’T VUUR VAN UIT DE LUCHT
TENEERGESLAGEN
IN BALLINGSCHAP VERKWIJNT
VER VAN HUN LAND
AAN HEN
DIE NIMMER DE BEVRIJDING ZAGEN.
D.D.'

Hieronder hangt een plaat met de namen van zeven vermiste werknemers:

'VERMIST

A.D. ALBERG G.G, V. POETEREN
J. ANDRIESSE A. DE RAAY
W. BLOK J. DE RAAY
K. SALOMONS.'

De linker- en rechterplaten bevatten de namen van de omgekomen werknemers.

Wijziging
In 1957 is het monument verplaatst naar de scheepswerf aan de Glacisstraat. De gedenkplaat met de namen van de vermisten is in 1957 aan het monument toegevoegd aan de uit rode baksteen opgetrokken gedenkmuur. 

Het door 'Schelde'-mensen ontworpen monument ter vervanging van het voorlopige is nooit uitgevoerd. Het toenmalige Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen had strikte regels opgesteld voor het plaatsen van monumenten op de openbare weg. Voor het ontwerp moest gekozen worden uit een door een speciale commissie opgestelde lijst van kunstenaars. Omdat op de plaats van het voorlopig monument in 1957 een nieuwe opslagloods werd gebouwd, is besloten het voorlopig monument als officieel monument te beschouwen en te verplaatsen naar de nieuwe loods.

In 2016 is de gedenkmuur afgebroken in verband met sloopwerkzaamheden. De plaquettes zijn herplaatst aan de openbare weg vlakbij de eerdere locatie en zijn hierbij op een stalen frame aangebracht.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Alberg Abraham David 11-01-1902 31-03-1944
Andriesse Johannes 14-04-1917 10-03-1942

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' in Vlissingen is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan tachtig werknemers van dit bedrijf (thans bekend als de Koninklijke Schelde Groep BV) die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

39 Werknemers van 'Koninklijke Maatschappij De Schelde' kwamen om bij bombardementen op de fabriek of op hun woonplaats. Achttien mannen lieten het leven bij beschietingen. Vier mannen kwamen om in Duitsland en drie werden door de bezetter gefusilleerd. Toen de bevrijding nabij was kwamen elf werknemers van 'De Schelde' om het leven toen Westkapelle werd getroffen door een bombardement.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 november 1946 als voorlopig gedenkteken door kinderen van de omgekomen werknemers.

Locatie
Het monument is geplaatst aan de Glacisstraat 165 te Vlissingen.

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • De heer Henk Coersen;
  • Het archief van de Koninklijke Schelde Groep BV.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.