Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 7 september 1985
Adopteer dit monument.

Teuge, monument aan De Zanden (Foto: Rob Philips)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan De Zanden in Teuge (gemeente Voorst) is een zuil, bekroond met een parel en een vogel. De zuil wordt omringd door drie kleinere zuilen. Het gedenkteken is vervaardigd uit beton en roestvrij staal.

Tekst
De tekst op de bovenzijde van de kleine zuil rechts luidt:

'OP DIT VLIEGVELD BETRADEN OP 2 AUGUSTUS 1945
HUNNE KONINKLIJKE HOOGHEDEN PRINSES JULIANA
EN DE PRINSESJES BEATRIX, IRENE EN MARGRIET
VOOR HET EERST DE VADERLANDSE BODEM
NA EEN GEDWONGEN VERBLIJF IN CANADA
GEDURENDE DE OORLOGSJAREN 1940-1945

TER HERINNERING AAN DEZE GEBEURTENIS WERD
DIT GEDENKTEKEN OP 7 SEPTEMBER 1985 ONTHULD
DOOR HKH PRINSES MARGRIET DER NEDERLANDEN.'

Symboliek
De zuilen staan symbool voor prinses Juliana en haar drie dochters Beatrix, Irene en Margriet. De parel verwijst naar de door Voorst in 1984 verkregen titel 'Parel van Gelderland'. De vogel komt voor in het embleem van vliegveld Teuge.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan De Zanden in Teuge (gemeente Voorst) herdenkt de terugkeer van prinses Juliana en haar drie dochters Beatrix, Irene en Margriet in bevrijd Nederland. Na een gedwongen verblijf in Canada keerden zij op 2 augustus 1945 via het vliegveld Teuge terug op vaderlandse bodem.

Vier koninklijke personen in één toestel was te riskant. Daarom arriveerden prinses Juliana en Margriet in de Lockheed Hudson 'Rotterdam' en de prinsessen Beatrix en Irene in een Douglas C-47 Dakota. Prins Bernhard was al op het vliegveld om zijn gezin te ontvangen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 7 september 1985 door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet.

Bron
De heer Rob G. Philips uit Apeldoorn.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht