Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Onthulling: 27 november 1979
Adopteer dit monument.

Terneuzen, 'RAF-monument' (foto: Theo Snijders)
Foto: Theo Snijders
Terneuzen, 'RAF-monument' (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'RAF-monument' in Terneuzen is een gedenkplaat, ingemetseld in een bakstenen sokkel. Op de gedenkplaat is het embleem van de Royal Air Force aangebracht. Op de sokkel is een metalen voorwerp geplaatst. Links van de sokkel is een houten bank geplaatst. De sokkel is 1 meter 30 hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'PER ARDUA AD ASTRA

NOVEMBER 1944 - MAY 1945
THIS TABLET COMMEMORATES THE STAY
OF 965 SQUADRON ROYAL AIR FORCE
IN THIS TOWN.'

De Latijnse regel betekent: 'Door strijd tot overwinning'.

Symboliek
Het metalen object is een ventiel van een installatie waarmee kabelballonnen werden opgeblazen. Dat vulstation heeft bij de vroegere veerhaven gestaan. Het was niet mogelijk een origineel vulventiel te gebruiken, maar er was wel een originele tekening. Derhalve heeft het bedrijf Philips-Terneuzen een reduceerventiel, dat erg op een vulventiel lijkt, ter beschikking gesteld. Omdat de originele 'valves of the barrage balloon' voorzien waren van draaibare afsluitknoppen, werden op de ventielen deurknoppen gelast, zodat de originele uiterlijke vorm benaderd wordt.

Wijziging
De gedenkplaat was oorspronkelijk ingemetseld in de gevel van het kantoor van de Provinciale Stoombootdiensten, gevestigd aan de voet van de Scheldekade bij de tegenwoordige jachthaven. Toen het provinciebestuur de veerverbinding Terneuzen-Hoedekenskerke in 1972 beëindigde, werd het kantoorgebouw wegens dijkverzwaring gesloopt. De gedenkplaat bleef ongeschonden en werd zeven jaar in het magazijn van de dienst Openbare Werken bewaard. In juni 1972 diende Openbare Werken bij B&W een voorstel in om de steen te herplaatsen, maar het College ging hier niet op in. In februari 1979 diende Openbare Werken opnieuw een verzoek tot herplaatsing van het monument in. In antwoord op de brief van Openbare Werken nam het gemeentebestuur het initiatief over. De plaat werd in de buurt van de oorspronkelijke plek geplaatst. Besloten werd de plaquette in een sokkel te metselen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'RAF-monument' in Terneuzen herinnert aan het verblijf van het Britse 965ste R.A.F. squadron in de stad van november 1944 tot mei 1945. Dit regiment moest met behulp van kabelballonnen de Westerschelde tegen luchtaanvallen beschermen. Het was dus een sperballonnen-squadron. In de nadagen van de Slag om de Scheldemond werden door de Duitse Luftwaffe meerdere luchtaanvallen en mijnenleg-raids uitgevoerd.

Oprichting
Het gedenkteken was een geschenk van de Britse Koninklijke Luchtmacht ( Royal Air Force).

Onthulling
Het monument is onthuld op 27 november 1979 door wing-commander R.F.Mudge, luchtmachtattaché voor Engeland in Nederland, in gezelschap van zijn echtgenote en zevenenveertig genodigden.

Locatie
Het monument is geplaatst langs het voetpad tussen het parkeerterrein van he stadhuis en de Scheldeboulevard te Terneuzen.

Bronnen

  • De heer Theo Snijders;
  • Terneuzen, verbeeld je... van P.E. de Blaeij (1992).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht