Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Onthulling: 22 maart 1990
Adopteer dit monument.

Nijverdal, monument in het Huis voor Cultuur en Bestuur (foto: Gerrit Smit)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Huis voor Cultuur en Bestuur te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is een gepolijste zwerfkei. Aan de voorzijde van de kei is een inscriptie aangebracht. De kei is 1 meter 20 hoog, 75 centimeter breed en 63 centimeter diep. De gedenkplaat is 1 meter 12 hoog, 70 centimeter breed en 1 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de zwerfkei luidt:

'TER
NAGEDACHTENIS
AAN
85 MEDEBURGERS
DIE IN DE TWEEDE
WERELDOORLOG BIJ
LUCHTBOMBARDEMENTEN
OP NIJVERDAL
HET LEVEN LIETEN.'

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument aan de oostzijde van het Dunantplein. Nadat vandalen de bronzen letters hadden beschadigd, is het gedenkteken op 22 maart 1995 verplaatst naar een rustige hoek bij het raadhuis. De bronzen letters zijn toen vervangen door een bronzen plaat met dezelfde tekst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het gemeentehuis te Nijverdal (gemeente Hellendoorn) is opgericht ter nagedachtenis aan de 85 medeburgers die bij luchtbombardementen zijn omgekomen. Het zwaarste bombardement vond plaats op 22 maart 1945, waarbij 73 doden vielen te betreuren.

Onthulling
Het monument is onthuld op 22 maart 1990.

Locatie
Het monument bevindt zich in de binnentuin van het Huis voor Cultuur en Bestuur in Nijverdal (gemeente Hellendoorn).

Bronnen

  • Gemeente Hellendoorn;
  • Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht