Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: De Koninklijke Steenklip uit Sneek
Onthulling: 21 september 2001
Adopteer dit monument.

Soesterberg, 'Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie' (foto: Th. van de Riet op Wikimedia Commons - Public Domain)
Soesterberg, 'Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie' (foto: Thom van de Riet)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie' in Soesterberg (gemeente Soest) is een wereldbol, geplaatst op vier zuilen van zwarte natuursteen. De zuilen die de wereld torsen zijn opgesierd met het embleem van het Korps; de papyrusbloem gelegen op een neerwaarts gericht zwaard, geflankeerd door twee penneveren. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op één van de zuilen luidt:

'DIE
VOOR
HANDHAVING
EN
VREDE
HET
LEVEN
LIETEN.'

Symboliek
De wereldbol staat symbool voor de inzet van administrateurs (zowel bij de eenheden als individuele waarnemer) waar dan ook. Er is door de opdrachtgever (het Korps Militaire Administratie) zeer bewust gekozen voor dit tijdloze thema zonder namen.

Dit monument is namelijk de vervulling van een ereplicht, aan de gesneuvelden van toen, van nu, maar ook van in de toekomst. Opdat zij die het hoogste offer brengen, nimmer worden vergeten. In het museum dat zich op het terrein van dezelfde kazerne bevindt, wordt daarentegen een 'ereboekwerk' met de namen van de gesneuvelden tentoongesteld.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument bij de ingang van de Kolonel Palmkazerne aan de Amersfoortsestraatweg te Bussum. In juni 2006 is het verplaatst naar de Du Moulinkazerne in Soesterberg.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie' in Soesterberg (gemeente Soest) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien korpsleden die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Korps Militaire Administratie. Aanleiding voor oprichting was de behoefte bij veteranen van het Korps aan een plek voor herdenking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2001 door majoor Thom H.T. van de Riet B.ec. In een toespraak verwoordde majoor Thom H.T. van de Riet B.ec. de betekenis van het monument als volgt:

'In 1795 was de oprichting van de Militaire Administratie een feit. In deze twee eeuwen is het Korps gegroeid tot een volwaardig onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Toch heeft het twee eeuwen moeten duren voordat herdenken ook door en samen met het Korps kan geschieden. Het is nu ruim een jaar geleden dat u, veteranen uit de meidagen van 1940 en de politionele acties in voormalig Ned Indië, tijdens 'n reünie aangaf dat het als een ernstig gemis werd ervaren dat het Korps MA niet beschikt over een monument ter nagedachtenis van de gevallen kameraden.

Om die reden en bij die gelegenheid is het plan opgevat om zo'n monument te doen vervaardigen. Het resultaat wat u direct zult aanschouwen is ontworpen en gebouwd door de Koninklijke Steenklip uit Sneek. Vooral in de ontwerpfase is hun bemoeienis stevig geweest, maar in dank aanvaard. Over het eindresultaat laat ik de mening graag aan u zelf over. Ik zal dan nu samen met de korpsadjudant, de adjudant Bruggeman het monument onthullen. [...]

U, als veteraan heeft gestreden naast en gewerkt met de gevallenen van toen. Dat zijn uw schimmen uit het verleden. Het komt hen eer toe nu een vaste plaats van herdenking te hebben. Het is goed, dat u nu met ons uw kameraden wilt herdenken.

"Oorlog is het droevigste woord dat tussen mijn trillende lippen vandaan komt. Het is een slechte vogel die nooit tot rust komt. Het is een dodelijke vogel die onze huizen verwoest en ons berooft van onze jeugd. Oorlog is de kwaadaardigste van alle vogels. Het kleurt de straten rood met bloed en verandert de wereld in een hel"

Dit zijn de woorden van Maida, zij was 12 jaar toen ze dit schreef en woont in het voormalig Joegoslavië.

Ook vandaag is de wereld op diverse brandhaarden gedompeld in oorlog en vernietiging. Denkt u aan de inzet van de krijgsmacht in Bosnië-Herzegovina, Macedonië en het Midden-Oosten. De recente beelden uit Amerika kunnen slechts afschuw en verontwaardiging oproepen. Ook nu staan administrateurs in "voor handhaving van orde en vrede" en laten zij soms daarbij het leven. Dit zijn de schimmen van vandaag van de jonge veteraan en de nog actief dienden. Door deze schimmen mogen ook zij nooit vergeten en hebben ook zij nu een vaste plek van herdenking.'

Locatie
Het monument is geplaatst op het terrein van de Du Moulinkazerne, gelegen aan het Zeisterspoor in Soesterberg (gemeente Soest). Geïnteresseerden dienen zich aan te melden bij de wacht van de kazerne.

Bronnen

  • Luitenant-kolonel Thom van de Riet B.ec, commandant van het Korps Militaire Administratie;
  • De heer Richard Bruggeman, korpsadjudant van het Korps Militaire Administratie.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.