Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het ‘Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie’ in Soesterberg (gemeente Soest) is een wereldbol, geplaatst op vier zuilen van zwarte natuursteen. De zuilen die de wereld torsen zijn opgesierd met het embleem van het Korps; de papyrusbloem gelegen op een neerwaarts gericht zwaard, geflankeerd door twee penneveren.  Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog, 70 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Tekst
De tekst op één van de zuilen luidt:

‘DIE
VOOR
HANDHAVING
VAN
ORDE
EN
VREDE
HET
LEVEN
LIETEN.’

Op de stenen aan weerzijde van de wereldbol staan 144 namen vermeld.

Symboliek
De wereldbol staat symbool voor de inzet van administrateurs (zowel bij de eenheden als individuele waarnemer) waar dan ook. Er is door de opdrachtgever (het Korps Militaire Administratie) zeer bewust gekozen voor dit tijdloze thema zonder namen.

Dit monument is namelijk de vervulling van een ereplicht, aan de gesneuvelden van toen, van nu, maar ook van in de toekomst. Opdat zij die het hoogste offer brengen, nimmer worden vergeten. In het museum dat zich op het terrein van dezelfde kazerne bevindt, wordt daarentegen een ‘ereboekwerk’ met de namen van de gesneuvelden tentoongesteld.

Wijziging
Oorspronkelijk stond het monument bij de ingang van de Kolonel Palmkazerne aan de Amersfoortsestraatweg te Bussum. In juni 2006 is het verplaatst naar de Du Moulinkazerne in Soesterberg.

De geschiedenis

Het ‘Monument voor de Gevallenen van het Korps Militaire Administratie’ in Soesterberg (gemeente Soest) is opgericht ter nagedachtenis aan veertien korpsleden die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Korps Militaire Administratie. Aanleiding voor oprichting was de behoefte bij veteranen van het Korps aan een plek voor herdenking.

Onthulling
Het monument is onthuld op 21 september 2001 door majoor Thom H.T. van de Riet B.ec. In een toespraak verwoordde majoor Thom H.T. van de Riet B.ec. de betekenis van het monument als volgt:

‘In 1795 was de oprichting van de Militaire Administratie een feit. In deze twee eeuwen is het Korps gegroeid tot een volwaardig onderdeel van de Koninklijke Landmacht. Toch heeft het twee eeuwen moeten duren voordat herdenken ook door en samen met het Korps kan geschieden. Het is nu ruim een jaar geleden dat u, veteranen uit de meidagen van 1940 en de koloniale oorlog in Indonesië in voormalig Ned Indië, tijdens ‘n reünie aangaf dat het als een ernstig gemis werd ervaren dat het Korps MA niet beschikt over een monument ter nagedachtenis van de gevallen kameraden.

Om die reden en bij die gelegenheid is het plan opgevat om zo’n monument te doen vervaardigen. Het resultaat wat u direct zult aanschouwen is ontworpen en gebouwd door de Koninklijke Steenklip uit Sneek. Vooral in de ontwerpfase is hun bemoeienis stevig geweest, maar in dank aanvaard. Over het eindresultaat laat ik de mening graag aan u zelf over. Ik zal dan nu samen met de korpsadjudant, de adjudant Bruggeman het monument onthullen. […]

U, als veteraan heeft gestreden naast en gewerkt met de gevallenen van toen. Dat zijn uw schimmen uit het verleden. Het komt hen eer toe nu een vaste plaats van herdenking te hebben. Het is goed, dat u nu met ons uw kameraden wilt herdenken.

“Oorlog is het droevigste woord dat tussen mijn trillende lippen vandaan komt. Het is een slechte vogel die nooit tot rust komt. Het is een dodelijke vogel die onze huizen verwoest en ons berooft van onze jeugd. Oorlog is de kwaadaardigste van alle vogels. Het kleurt de straten rood met bloed en verandert de wereld in een hel”

Dit zijn de woorden van Maida, zij was 12 jaar toen ze dit schreef en woont in het voormalig Joegoslavië.

Ook vandaag is de wereld op diverse brandhaarden gedompeld in oorlog en vernietiging. Denkt u aan de inzet van de krijgsmacht in Bosnië-Herzegovina, Macedonië en het Midden-Oosten. De recente beelden uit Amerika kunnen slechts afschuw en verontwaardiging oproepen. Ook nu staan administrateurs in “voor handhaving van orde en vrede” en laten zij soms daarbij het leven. Dit zijn de schimmen van vandaag van de jonge veteraan en de nog actief dienden. Door deze schimmen mogen ook zij nooit vergeten en hebben ook zij nu een vaste plek van herdenking.’

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het terrein van de Du Moulinkazerne, gelegen aan het Zeisterspoor in Soesterberg (gemeente Soest). Geïnteresseerden dienen zich aan te melden bij de wacht van de kazerne.

Bronnen

  • Luitenant-kolonel Thom van de Riet B.ec, commandant van het Korps Militaire Administratie;
  • De heer Richard Bruggeman, korpsadjudant van het Korps Militaire Administratie.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents