Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Hans Holtmann
Onthulling: 1995
Adopteer dit monument.

Almelo, gedenkteken aan de Ootmarsumsestraat (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkteken aan de Ootmarsumsestraat in Almelo is een plaquette van zwarte natuursteen. Op de plaat is een esdoornblad aangebracht. De plaquette is 40 centimeter hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'HIER SNEUVELDEN OP 4 APRIL 1945
FRANS A. WILLIAMS 35 JAAR
MILTON R. LEWIS 26 JAAR
CANADIAN GRENADIER GUARDS
TIJDENS EEN ACTIE TER BEVRIJDING VAN ALMELO.'

Symboliek
Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkteken aan de Ootmarsumsestraat in Almelo is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de Canadian Grenadier Guards die tijdens de bevrijding van Almelo zijn omgekomen.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Milton R. Lewis en Frans A. Williams.

Op 4 april 1945 reed de eerste geallieerde tank over de spoorbrug bij de Steffensweg Almelo binnen. Bij het Waaggebouw vond een vuurgevecht plaats tussen de bezetter en een Canadese tank. Het karakteristieke gebouw werd hierbij zwaar beschadigd. De opmars van de Canadese troepen werd bemoeilijkt nadat er door een Duitse 'panserfaust' een Stuart tank op de Vriezebrug was opgeblazen. Hierbij kwamen Williams en Lewis om het leven. Almelo werd op 5 april bevrijd.

Oprichting
Over de totstandkoming van het gedenkteken heeft de ontwerper, Hans Holtmann, het volgende opgemerkt: 'Ik heb in september 1994 het initiatief genomen voor plaatsing van de steen bij de Vriezebrug als bestuurslid van de Stichting Historische Kring Almelo. Ik heb zelf ook het ontwerp gemaakt. Voor het maken van de steen is door de Gemeente Almelo aan de Historische Kring een subsidie verstrekt. Ik heb daarna het natuursteenbedrijf de firma Lamers gevraagd de steen te maken.'

Onthulling
Het gedenkteken is onthuld in 1995.

Locatie
Het gedenkteken is geplaatst bij de Vriezeburg aan de Ootmarsumsestraat te Almelo.

Bron
De heer Hermann Hinsenveld uit Almelo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Perik | 1 mei 2020

REMEMBER THEM TODAY, EVERYDAY & ALWAYS