Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Adopteer dit monument.

Almelo, verzetsmonument (foto: Hermann Hinsenveld)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Almelo is een houten kruis. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 1 meter 50 breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het kruis luidt:

'HIER
WERDEN
1 APRIL 1945
GEFUSILLEERD

ALBERTUS JOHANNES KAMPHUIS
GEB.: 19-1-1915 TE VRIEZENVEEN
JOHANNES KAMPHUIS
GEB.: 17-1-1912 TE VRIEZENVEEN.

ZIJ STREDEN STEEDS HUN STRIJD MET BLIJHEID,
OM TE HERWINNEN NEERLANDS VRIJHEID,
ALS HELDEN VIELEN ZIJ DOOR MOORDENAARSHAND,
STIL ZWIJGEND HIER VOOR GOD EN VADERLAND.'

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Restauratie
In de jaren negentig is het oorspronkelijke houten kruis vervangen door het huidige.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Almelo is opgericht ter nagedachtenis aan de gebroeders Albertus en Johannes Kamphuis die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gefusilleerd.

Op deze plek bevond zich in de laatste maanden van de oorlog een V1 stelling die deel uitmaakte van Commando centrum 'Hertme' met V1 stellingen gelegen in: baan 1 Bolkshoek, baan 2 en 3 Nijreesbos en baan 4 Platenkamp.

Bron
De heer Hermann Hinsenveld uit Almelo.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht