Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Adopteer dit monument.

Vlissingen, Brits ereveld (foto: Theo Snijders)
Vlissingen, Brits ereveld (foto: Theo Snijders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Brits ereveld in Vlissingen herbergt de graven van gesneuvelde militairen van het Britse Gemenebest. Bij elk graf is een identieke zerk van witte natuursteen geplaatst met in reliëf een kruis. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen, waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de Britse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Brits ereveld herinnert de inwoners van Vlissingen aan de geallieerde militairen van het Brits Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld.

Het ereveld staat onder bescherming van de Commonwealth War Graves Commission. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Brits Gemenebest.

Locatie
Het ereveld maakt deel uit van de Noorderbegraafplaats, gelegen aan de Pres. Rooseveltlaan te Vlissingen.

Bron
De heer Theo Snijders.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht