Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: mw. S.N. van der Werff-Braaksma (tekening), Honig van Duivenbode (kalligrafie)
Onthulling: 1946
Adopteer dit monument.

Assen, monument in de Emmaschool (foto: G. Schnieders)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in de Emmaschool te Assen is een papieren gedenkplaat, ingelijst in een houten frame. Het gedenkteken is 1 meter 18 hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De gedenkplaat bevat 41 gekalligrafeerde namen van oorlogsslachtoffers:

'H. ANDRINGA B.P. LUNSHOF
J.H. BOITEN H. LUN
A. BRADER J. MUSKEE
J.W. BRINKMAN J.E. PHILIPSEN
C. BROERSE C. REINHARDUS
H. DRENTHE A. ROGGEMA
W.G. VAN DUK H. DE RUITER
R. EISING H.J. DE RUITER
MEJ. A.W. GROEN J. DE RUITER
M. GROEN A.M. SMALLENBROEK
E. DE HAAN A.P. SMITSHUIJSEN
J. VAN HAARST L. STEEN
C. HAKKERT C. STELINGWERF
H. HAM P. TUINSTRA
H. HOLTHUIS B. VEENSTRA
J. VAN HOUTEN G.C. VAN VEGGEL
B. DE JONG J.N. VELDMAN
P. KEUZER D. VERHAGEN
G.W. KLEINE C. DE VOS VAN STEENWIJK
M. KRAMER D.J. WEIDGRAAF'.
H. LAFERTE  

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in de Emmaschool te Assen is opgericht ter nagedachtenis aan 41 personen uit Assen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de 41 slachtoffers luiden:

H. Andringa, J.H. Boiten, A. Brader, J.W. Brinkman, C. Broerse, H. Drenthe, W.G. Van Duk, R. Eising, Mej. A.W. Groen, M. Groen, E. De Haan, J. Van Haarst, C. Hakkert, H. Ham, H. Holthuis, J. Van Houten, B. De Jong, P. Keuzer, G.W. Kleine, M. Kramer, H. Laferte, H. Lun, B.P. Lunshof, J. Muskee, J.E. Philipsen, C. Reinhardus, A. Roggema, H. De Ruiter, H.J. De Ruiter, J. De Ruiter, A.M. Smallenbroek, A.P. Smitshuijsen, L. Steen, C. Stellingwerf, P. Tuinstra, B. Veenstra, G.C. Van Veggel, J.N. Veldman, D. Verhagen, C. De Vos Van Steenwijk en D.J. Weidgraaf.

Oprichting
Het monument is in 1946/47 gemaakt door mevrouw S.N. van der Werff-Braaksma, dochter van het toenmalige schoolhoofd L. Braaksma.

Locatie
Het monument hangt in de hal van de monument in de Emmaschool, gevestigd aan de Prinses Irenestraat te Assen. Voor bezichtiging van het gedenkteken dient een afspraak gemaakt te worden met de conciërge van de school.

Bron
Gemeente Assen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht