Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Prof. Nicolaas Jozef Hubertus Levigne (1905-1989)
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument in het Arbeidsbureau te Leeuwarden is een plaquette met een afbeelding. Centraal staat een pelikaan die met uitgespreide vleugels een nest met jongen beschermt. Links twee mannenfiguren met opgeheven rechterhand, rechts twee mannenfiguren met een weegschaal en verbroken ketenen.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'IN DEN
ILLEGALEN STRIJD
GAVEN HUN LEVEN

R A B

1940 - 1945'.

Hieronder staan de namen van oorlogsslachtoffers vermeld.

Symboliek
De pelikaan is een christelijk symbool voor totale zelfopoffering. Volgens de legende voedt de vogel haar jongen met haar eigen bloed. De vogel staat symbool voor de inbreng van het verzet in de strijd tegen de bezetter.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument in het Arbeidsbureau te Leeuwarden is opgericht ter nagedachtenis aan de medewerkers van de landelijke kantoren, die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De prent is verspreid over alle Nederlandse Arbeidsbureaus en vermeldt de namen van de slachtoffers die op de volgende kantoren gewerkt hebben: Almelo, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Beverwijk, Borger, Delft, Emmen, 's-Gravenhage, Groningen, Hengelo, Hilversum, Leiden, Nieuwer Amstel, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Winterswijk en Zwolle.

Locatie
De plaquette hangt in het gebouw van het Leeuwarder Arbeidsbureau aan de Tesselschadestraat in Leeuwarden.

Bron
Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht