Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Henk de Ruiter
Onthulling: 26 april 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS Jan Barbier.

Hellendoorn, monument op de Joodse begraafplaats (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument op de Joodse begraafplaats in Hellendoorn is een gedenksteen met een davidster. De steen loopt aan de bovenzijde in een golfbeweging af, het bovenste gedeelte van de davidster steekt hier boven uit.

Teksten
Op de voorzijde van de gedenksteen is het joodse jaartal 5703 en een Hebreeuwse spreuk aangebracht. De tekst hieronder luidt:

'SANDER SAMUEL
SCHOONTJE SAMUEL-MEIJER
SIENTJE GROENHEIM-SAMUEL
MAURITS SAMUEL GROENHEIM
ABRAHAM SAMUEL
LEWINA SAMUEL-MEIJER
JACOB SAMUEL
DAVID SAMUEL
JACOB SAMUEL
LOUISA SAMUEL-MEIJER
BETJE SCHOONTJE SAMUEL'.

De tekst op de achterzijde van de gedenksteen luidt:

'1942-1943
MOGEN HUN ZIELEN GEBUNDELD WORDEN
IN DE BUNDEL VAN HET EEUWIGE LEVEN.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument op de Joodse begraafplaats in Hellendoorn is opgericht ter nagedachtenis aan twaalf joodse medeburgers afkomstig uit Nijverdal die in de periode 1942-1943 door de bezetter zijn gedeporteerd en omgebracht.

De namen van de twaalf joodse slachtoffers luiden:

Maurits Samuel Groenheim, Sientje Groenheim-Samuel, Wolf Levie, Abraham Samuel, Betje Schoontje Samuel, David Samuel, Jacob Samuel, Jacob Samuel, Sander Samuel, Lewina Samuel-Meijer, Louisa Samuel-Meijer en Schoontje Samuel-Meijer.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 april 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Joodse begraafplaats aan de Ommerweg in Hellendoorn.

Bronnen

  • Gemeente Hellendoorn;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2002). ISBN 90 5294 294 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.