Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen
Onthulling: 11 mei 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS Op Weg.

Haarle, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Hellendoorn)
Haarle, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Hellendoorn)
Haarle, bevrijdingsmonument (foto: Gemeente Hellendoorn)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Haarle (gemeente Hellendoorn) is een gedenkzuil van zandsteen. Op de voorzijde is een granieten plaquette met inscripties, een kruis en esdoornblad aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 83 hoog, 72 centimeter breed en 70 centimeter diep.

Teksten
De tekst op de zuil luidt:

'DANKBAAR HAARLE AAN CANADA.'

De tekst op de achterzijde van de zuil luidt:

'GRATEFUL HAARLE TO CANADA.'

De plaquette bevat de namen van tien gesneuvelde militairen uit Canada.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. Het esdoornblad ('Maple Leaf') is het nationale symbool van Canada.

Wijziging
Omdat het monument door verwering was aangetast, is in 1980 besloten een plaquette op de zuil aan te brengen. Hierdoor zijn de namen van de oorlogsslachtoffers weer leesbaar.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Haarle (gemeente Hellendoorn) herinnert aan de bevrijding van buurtschap Haarle op 9 april 1945 en aan de tien Canadezen die tijdens deze operatie zijn gesneuveld.

Onthulling
Het monument is onthuld op 11 mei 1947.

Locatie
Het monument is geplaatst nabij de begraafplaats aan de Kerkweg te Haarle (gemeente Hellendoorn).

Bronnen

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht