Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Will Schropp (1948)
Onthulling: 20 september 2003
Adopteer dit monument.

Duiven, 'Indië-monument' (Foto: Gemeente Duiven)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Duiven is een gedenksteen van groene natuursteen (dolomiet). Het gedenkteken is 1 meter 26 hoog, 55 centimeter breed en 12 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de gedenksteen luidt:

'DUIVENAREN DOOR OORLOGSGEWELD
IN NEDERLANDS-INDIË OMGEKOMEN.

THEO GORIS
8 SEPTEMBER 1925 - 18 MEI 1947

WIM NIJSEN
28 OKTOBER 1925 - 30 OKTOBER 1948

WILLY WOLTERS
4 FEBRUARI 1925 - 6 SEPTEMBER 1949.'

Symboliek
Ontwerper Will Schropp heeft de betekenis van het monument als volgt omschreven: 'Rechts beneden beginnen drie lijnen, zij gaan schuin omhoog. Schuin en niet recht omhoog, om te laten zien dat het leven van de drie gevallenen door crisis en WO II niet al te soepel is verlopen. Dan gaan de drie lijnen ineens naar rechts, om aan te geven dat de dienstplicht en de reis naar Indië een grote wending gaven aan hun levens. Rechtsboven eindigen de levensbalken van de drie abrupt. De groene dolomietsteen verwijst naar hun jeugd en naar Indië, dat ook wel de gordel van smaragd wordt genoemd. Omdat het beeld en de tekst erop een eenheid vormen, zijn de letters sober weergegeven.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Duiven is opgericht ter nagedachtenis aan drie Duivenaren die tijdens de politionele acties in het voormalig Nederlands-Indië door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

Theo Goris, Wim Nijsen en Willy Wolters.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht naar aanleiding van een verzoek dat nabestaanden bij de gemeente hadden ingediend.

Onthulling
Het monument is onthuld op 20 september 2003 door burgemeester Zomerdijk en twee Indië-veteranen, de heren Lentjes en Kemper.

Bron
Gemeente Duiven.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht