Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 12 augustus 2004
Adopteer dit monument.

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Marinus van Emst in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is een plaquette.

Wijziging
De plaquette is van de oorspronkelijke locaties overgebracht naar het verzetsmonument te Appelscha.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Marinus van Emst in Appelscha (gemeente Ooststellingwerf) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman en boswachter die op 12 augustus 1944 in de bossen van Appelscha is gefusilleerd.

Marinus van Emst was tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hij maakte schuilplaatsen voor onderduikers en joden. Ook bracht hij het bos in kaart voor de geallieerde parachutisten die bij Appelscha landden. In de zomer van 1944 dook Van Emst onder. Op 12 augustus 1944 werd hij opgepakt tijdens een razzia. Dochter Marianne de Boer-Van Emst herinnert zich dat moment als was het gisteren. Haar vader kwam thuis op haar verjaardag en bleef slapen omdat haar moeder Margje de volgende dag jarig was. ‘Opeens was er allemaal geschreeuw’, zegt Marianne, die op dat moment in bed lag. Ze ging naar beneden en zag de soldaten die het hele huis doorzochten. Haar vader heeft ze nadien niet meer gezien.

Van Emst werd met twee gevangenen in een overvalwagen gezet en overgebracht naar het huis van de politiecommandant aan de Bruggelaan. Hij werd aan een verhoor onderworpen, maar liet niets los. Kort daarna werd hij afgevoerd naar de bossen bij camping Us Blau Hiem te Appelscha, waar hij werd doodgeschoten. De twee andere arrestanten werden naar Groningen vervoerd, verhoord en weer vrijgelaten. Van Emst werd op 16 augustus 1944 begraven op de begraafplaats in Nieuw-Appelscha.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Plaatselijk Belang.

Onthulling
Het monument is onthuld op 12 augustus 2004 door Marianne de Boer-Van Emst, dochter van de omgebrachte verzetsman. Deze dag was het precies zestig jaar geleden dat Van Emst werd vermoord.

Bronnen

  • Leeuwarder Courant van 13 augustus 2004;
  • Dhr. Prudent Staal.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht