Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De ‘Wereldvredesvlam’ in Cadzand (gemeente Sluis) brandt permanent in een zuil van zwarte natuursteen met een cirkelvormige uitsparing.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

‘WORLD
PEACE
FLAME.’

Symboliek
De Wereldvredesvlam is een teken van hoop en een instrument om mensen te inspireren om aan een betere wereld te werken. De Wereldvredesvlam is ontstaan uit en wordt wereldwijd gedragen door de intense vredeswens van miljoenen mensen. Het ontwerp van het monument is gebaseerd op de elementen vuur, water, aarde en lucht, die in alle eenvoud en natuurlijkheid symbolisch weergegeven worden.

De geschiedenis

De ‘Wereldvredesvlam’ in Cadzand (gemeente Sluis) spoort mensen aan om zich in te zetten voor het behoud van vrijheid en vrede, waar ook ter wereld.

Op 31 juli 1999 werden in Wales door de Life Foundation International zeven vredesvlammen bijeengebracht tot één Wereldvredesvlam. Deze vlammen waren door prominente personen die zich inzetten voor de vrede, aangestoken op de verschillende continenten en (o.a. door de Nederlandse Luchtmacht) overgevlogen naar Wales. In Afrika gebeurde dat bijvoorbeeld door Nelson Mandela en in Europa door prinses Irene van Lippe-Biesterfeld. In 2002 is het vuur tijdens een wandeltocht voor vrede overgebracht van Wales naar Den Haag. De vlam brandt inmiddels permanent in o.a. Bangor (Wales), Memphis, Berlijn, Sydney, Den Haag, New York en Cadzand.

Oprichting
De Wereldvredesvlam is een initiatief van de Life Foundation International: een stichting die zich wijdt aan het werken aan vrede en het helen van trauma’s die ontstaan zijn door oorlog en geweld. Grote inspirator van de Life Foundation is dr. Mansukh Patel. Samen met enkele studievrienden startte hij deze organisatie, die inmiddels is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging die nauw samenwerkt met andere grote wereldorganisaties, zoals de Verenigde Naties.

Geïnspireerd door de komst van de Wereldvredesvlam bij het Vredespaleis in Den Haag in april 2002, waarbij opnieuw prinses Irene van Lippe-Biesterfeld aanwezig was, met verder onder anderen burgemeester Wim Deetman van Den Haag en Erica Terpstra, werd in Cadzand het initiatief genomen een Wereldvredesvlam in het dorp te realiseren. La Cordelle (centrum voor inspiratie, vrede en vreugde), de Cadzandse ondernemersvereniging, de dorpsraad Cadzand en het bestuur van de Hervormde Kerk kregen hiervoor de medewerking van de Life Foundation. Dankzij inzamelingsacties in het dorp, een subsidie van het Europese Stimuleringsfonds Leader+, een bijdrage van de gemeente Sluis en steun vanuit het bedrijfsleven (zoals Delta Nuts, dat kosteloos de gasvoorziening verzorgt) werd het idee van een permanent Vredesvlam-monument in Cadzand gerealiseerd.

In Cadzand werd gekozen voor een Vredesvlam-monument, omdat het gebied tussen Brugge, Gent en het Eiland van Cadzand eeuwenlang onder oorlogsgeweld gebukt ging. De restanten van de Tachtigjarige Oorlog zijn vandaag de dag nog steeds zichtbaar aanwezig. Ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen vonden de grote slagvelden uit de Eerste Wereldoorlog plaats, zoals in Ieper. In de Tweede Wereldoorlog is Zeeuws-Vlaanderen als eerste deel van Nederland, ten koste van veel doden en grote materiële schade, bevrijd.

Onthulling
De Wereldvredesvlam in Cadzand is ontstoken op 9 mei 2004 door Savitri MacCuish, directeur van de Life Foundation, en vredesactivist Mansukh Patel. Het officiële gedeelte werd ingeleid door Hein Stufkens, die de aanzet gaf tot realisatie van de Wereldvredesvlam Cadzand. Het monument werd onthuld door ds. J. Blankert. De vlam was in de vroege ochtend opgehaald bij het Vredespaleis in Den Haag. Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij brachten de vlam in estafette over open zee naar Cadzand. Rond 14.00 uur arriveerde de vlam in Cadzand waar hij door Mansukh Patel en burgemeester Jaap Sala ontvangen werd. Dit gebeurde onder toeziend oog van vele honderden mensen die zich op de dijk verzameld hadden, en onder grote belangstelling van de pers. De vlam werd vervolgens te voet in een fakkeloptocht van Cadzand-Bad naar Cadzand-Dorp gebracht.

Om het behoud en de continuïteit van de eeuwig brandende Wereldvredesvlam te waarborgen is een Stichting Wereldvredesvlam Cadzand opgericht, die bestaat uit mensen uit de regio. De Stichting wordt gesteund door een internationaal Comité van Aanbeveling dat bestaat uit de volgende personen:

– Jaap Sala, burgemeester van de gemeente Sluis,
– Wim van Gelder, Commissaris van de Koningin in de provincie Zeeland,
– Guido van Woerkom, hoofddirecteur ANWB,
– Herman Wijffels, voorzitter SER,
– Frank Go, hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam,
– Myra Koomen, Tweede-Kamerlid (CDA) der Staten Generaal,
– Luuk Blom, Tweede-Kamerlid (PvdA) der Staten Generaal,
– Jan Geluk, Tweede-Kamerlid (VVD) der Staten Generaal,
– Sandra Roelofs, First Lady van Georgië,
– Leen van Gelder, voorzitter Kamer van Koophandel,
– Conrad van Tiggelen, Director North America – Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen,
– Huub Oosterhuis, pastor.

Het vredesproject in Cadzand vraagt aandacht voor gelijkheid en rechtvaardigheid voor iedere wereldburger en legt daarmee een directe relatie met de Franklin Delano Roosevelt Four Freedoms Award. President Roosevelt formuleerde op 6 januari 1941 vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek. Er bestaan plannen om in Cadzand-Bad een ‘Walk of Freedom’ te realiseren, met gedenkplaten voor de Laureaten van de Four Freedoms Awards, die om de twee jaar in Middelburg worden uitgereikt door het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute. Meer dan vijftig wereldburgers hebben deze Award inmiddels mogen ontvangen als eerbetoon voor hun inzet voor democratie en vrijheid, onder wie koningin Juliana (1982), Nelson Mandela (2002) en Kofi Annan (2004).

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in de tuin van de N.H. kerk te Cadzand (gemeente Sluis).

Bron
Website www.wereldvredesvlamcadzand.nl.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents