Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Vervolgden Nederland
Ontwerper: Oprichtingscommissie
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.

Niezijl, monument bij de N.H. Kerk (foto: J.P. Jager)
Niezijl, monument bij de N.H. Kerk (foto: J.P. Jager)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de N.H. Kerk in Niezijl (gemeente Westerkwartier) bestaat uit een plaquette en een rechthoekig gemetselde bak met drie zwerfkeien. Het gedenkteken is 1 meter 20 hoog, 1 meter 40 breed en 80 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER NAGEDACHTENIS AAN
FAM. GANS EN DE
ANDERE GEVALLENEN.
1940 - 1945.'

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de N.H. Kerk in Niezijl (gemeente Westerkwartier) is opgericht ter nagedachtenis aan het joodse gezin Gans dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter is gedeporteerd en omgebracht. Met het gedenkteken worden tevens andere medeburgers herdacht die tijdens de bezetting door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de omgekomen leden van het joodse gezin Gans luiden:

Abraham Salij Gans, David Gans, Elly Allegonda Philips-Gans, Henderina Gans-Gans en Rosette Gans-Gans.

Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het monument was de 50ste herdenking van de bevrijding. Het gedenkteken is een ontwerp van alle veertien leden van de plaatselijke oprichtingscommissie.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995 door de heer Joh. J.H. Elbers. De familie Gans woonde tegenover de ingang naar het monument.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de N.H. Kerk, gelegen aan de Hoofdstraat te Niezijl (gemeente Zuidhorn).

Digitaal Joods Monument
De joodse oorlogsslachtoffers die op dit gedenkteken vermeld staan, zijn tevens opgenomen in het 'Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland'. Hierin vindt u meer informatie over deze personen met waar mogelijk een korte biografie, familierelaties en adresgegevens.

Onder het kopje 'Geschiedenis' op deze pagina kunt u op een persoonsnaam klikken om doorverwezen te worden naar het Digitaal Joods Monument.

Bron
De heren H. Nauta en H. Veldman; resp. voorzitter Oranjevereniging en coördinator / historicus te Zuidhorn.

Voor meer informatie
50 jaar bevrijding Niezijl, onder redactie van Jan Dassen (Niezijl 1995 - Drukkerij Grafidruk Grijpskerk).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht