Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: G. Dam
Onthulling: 1 mei 1990
Adopteer dit monument.

Oldehove, oorlogsmonument (Foto: J.P. Jager)
Oldehove, oorlogsmonument (Foto: J.P. Jager)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Oldehove (gemeente Zuidhorn) is een abstracte sculptuur van natuursteen bevestigd op stalen buizen, bij een in de grond verzakte muur op een pleintje met een plateau van keramische rode klinkers. Links op de muur is een plaquette van witte natuursteen aangebracht. Het gedenkteken is 4 meter hoog en 2 meter 10 breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DEN VADERLANDT GHETROUWE
BLIJF ICK TOT IN DEN DOET

ERIK BERDING
TONNIS PIETER OOSTERHOFF
JOHANNIS WESTRA
TIETE LODEWIJK WIJDEVELD

1940 - 1945.'

Symboliek
De vier gaten in de sculptuur staan symbool voor de slachtoffers.

Wijziging
Oorspronkelijk bevond de plaquette zich in het gemeentehuis van Oldehove, maar na de gemeentelijke herindeling in 1990, waarbij het gemeentehuis haar functie verloor, is het verplaatst naar het plantsoen naast het voormalige gemeentehuis.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Berding Erik 03-04-1921 24-01-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Oldehove (gemeente Zuidhorn) is opgericht ter nagedachtenis aan vier medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

Erik Berding, Tonnis Pieter Oosterhoff, Johannis Westra, Tiete Lodewijk Wijdeveld.

Onthulling

Het monument is onthuld in mei 1990 door burgemeester K.B. Dijkstra.

Locatie
Het monument is geplaatst in een klein plantsoen naast het voormalige gemeentehuis, gelegen aan de T.P. Oosterhoffstraat te Oldehove (gemeente Zuidhorn).

Bron
De heren E. Meijer, H. Veldman, resp. voorzitter 4 Mei Comité Oldehove en coördinator / historicus te Zuidhorn.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.