Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Eenbes basisschool De Heindert.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door RKBS 't Otterke.

Beek en Donk, 'Laarbeekse Veteranen monument' (Foto: Dhr. Jan v.d. Bogaard)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Laarbeekse Veteranen monument' in Beek en Donk (gemeente Laarbeek) is één geheel, bestaande uit twee zwartmarmeren plaquettes, bevestigd op een verplaatsbaar voetstuk van edelmetaal. Op de bovenste plaat is onder de tekst een bronzen embleem (helm, zwaard en palmtak) aangebracht. Boven de tekst is het Veteranen draaginsigne aangebracht, eveneens in brons. Op de onderste plaat zijn een bronzen afbeelding van de hoofdeilanden van de Indonesische archipel en een bronzen koker aangebracht. De koker bevat aarde van de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië.

Tekst
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'OPDAT DE JAREN VAN STRIJD
VOOR VREDE EN VRIJHEID
VAN ONZE LAARBEEKE VETERANEN
IN ONZE GEDACHTEN BLIJVEN'.

Op de onderste plaat is een uitleg over de bronzen koker aangebracht, samen met de namen van de zeven erevelden.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Boom Lambertus Martinus 19-05-1928 20-01-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Laarbeekse Veteranen monument' in Beek en Donk (gemeente Laarbeek) is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Locatie
Het monument bevindt zich in de hal van het gemeentehuis, gelegen aan de Koppelstraat te Beek en Donk (gemeente Laarbeek).

Bronnen

  • Gemeente Laarbeek;
  • Vereniging De Laarbeekse veteranen.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.