Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de vuurtoren te Westkapelle (gemeente Veere) is een wit hardstenen kruis, geplaatst op een cirkelvormig voetstuk van baksteen. Het kruis wordt omringd door een houten gedenkbank. Achter het kruis bevinden zich in een halve cirkel de graven van 158 oorlogsslachtoffers. Op elk graf is een zerk van natuursteen aangebracht. In het midden van de ring staat een gedenksteen.

Teksten
De tekst op het voetstuk van het herdenkingskruis luidt:

‘WIJ ZIJN VERLOST,
MAAR HEEFT UW DOOD GEKOST.’

De tekst op de gedenksteen luidt:

‘VERMISTEN
J. BRASSER 73 JAAR
J. DE PAGTER 64 JAAR
J. LOUS JD 78 JAAR
W. MINDERHOUD WD 20 JAAR
N. MINDERHOUD-HUIBREGTSE 60 JAAR
A. HUIBREGTSE-HEIJT 71 JAAR
M. MALLIE-HUIBREGTSE 43 JAAR
A.M. MALLIE 19 JAAR
D. ROELSE 9 JAAR
L. LOUWERSE AZ 43 JAAR
N. LOUWERSE 11 JAAR
F. JOBSE-VERHULST 45 JAAR
G. JOBSE 7 JAAR
J. VAN SLUIJS-MINDERHOUD 35 JAAR
A. VAN SLUIJS 2 JAAR
D. LIEVENSE-TANKER 48 JAAR.’

Restauratie
In 1976 werden 144 grafsteentjes en de gedenksteen vernieuwd.

De geschiedenis

Het monument bij de vuurtoren te Westkapelle (gemeente Veere) is opgericht ter nagedachtenis aan 158 medeburgers die zijn omgekomen bij het bombardement op Westkapelle op 4 oktober 1944.

In 1470 werden de kerk en toren in Westkapelle voltooid. In de 80-jarige oorlog raakte de kerk erg beschadigd. De kerk werd hierna ingericht als hervormde kerk, maar het gebouw kwam in verval wat blijkt uit het feit dat begin 18e eeuw de klok tijdens het luiden naar beneden kwam. Na 1800 plaatsten de Fransen een seintoestel op de toren, waardoor de spits voor een deel werd afgebroken. In 1817 werd de toren opgenomen in het plan tot verbetering van de kustverlichting, om als lichttoren dienst te gaan doen. Bij deze verbouwing werd de spits geheel weggehaald en kwam er een lichthuis op te staan. In de nacht van 14 op 15 maart 1831 ontstond er een grote brand in de toren, waarbij de gehele kerk afbrandde. De drie aanwezige lichtwachters konden worden gered: één sprong door het vuur heen en kon naar buiten komen. De andere twee konden door een klein raampje worden bevrijd. In de Tweede Wereldoorlog is bijna het hele dorp verwoest bij een bombardement, maar de toren bleef, op wat beschadigingen na, gespaard. In 1946 kreeg de toren noodverlichting, en op 19 juni 1951 werd het nieuwe licht ontstoken.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het Comité Westkapelle Herrijst. De ontwerper van het monument, de Westkappelse architect-aannemer Willem Roelse, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de wederopbouw van het dorp.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 september 1950 door burgemeester M.Tydeman. Er werden toen kransen gelegd. Voorafgaand aan de onthulling was er een herdenkingsdienst in de Gereformeerde Kerk.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op de begraafplaats achter de vuurtoren, gelegen aan de Zuidstraat te Westkapelle (gemeente Veere).

Bronnen

  • Informatie afkomstig van de heer Theo Snijders;
  • Heemkundekring Walcheren.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents